RTSH 24 Live

Kuriozitete

Hajdutët vjedhin një grumbull monedhash ari kelte me vlerë rreth 1.6 milionë euro nga një muze në Gjermani

24/11/2022

Hajdutët vjedhin një grumbull monedhash ari kelte me vlerë rreth 1.6 milionë euro  nga një muze në Gjermani

Monedhat e arit u morën nga muzeu në Manching, Bavari, në mes të natës në një bastisje nëntë minutëshe, tha policia. Hajdutët mund të kenë sabotuar sistemin e alarmit të muzeut. Pak para depërtimit kabllot e internetit aty pranë u prenë duke shkaktuar ndërprerje.

Rupert Gebhard, Shefi i Koleksioneve në Koleksionin Shtetëror Arkeologjik, tha se "ndjehet si të humbasësh një mik të vjetër". Është thyer një vitrinë e dytë, ku janë marrë edhe tre monedha më të mëdha. Në vitin 2017, një monedhë e madhe ari me peshë 100 kg u rrëmbye nga një muze në Berlin. Dy vjet më vonë, hajdutët morën 21 copë bizhuteri dhe sende të tjera me vlerë dhe të një diamanti në muzeun Green Vault të Dresdenit që u kap në CCTV.

"Është e qartë se nuk duhet të hysh vetëm në një muze dhe të marrësh thesarin e tij," i tha transmetuesit lokal BR Markus Blume, Ministri i Shkencës dhe Arteve i Bavarisë.

"Është shumë e sigurt dhe është e arsyeshme të supozohet se kemi të bëjmë me një rast të krimit të organizuar." Ekspertët kanë frikë se grumbulli i monedhave të arit mund të shkrihet, duke I humbur atyre vlerën historike.

Ata u zbuluan gjatë një gërmimi arkeologjik të vitit 1999 pranë Manching  i konsideruar si zbulimi më i madh i arit kelt në shekullin e 20-të. Sipas z. Blume, gjetja u dha njerëzve një vështrim në jetën e përditshme të njerëzve që jetonin në Bavari mbi 2000 vjet më parë.

/rtsh.al/