RTSH 24 Live

Kuriozitete

Gjetja e fosileve/ Zbulimi i shkencëtarëve hedh dritë mbi historinë e njerëzimit

06/08/2022

Gjetja e fosileve/ Zbulimi i shkencëtarëve hedh dritë mbi historinë e njerëzimit

Gjurmë të fosilizuara të të rriturve dhe fëmijëve janë gjetur nga shkencëtarët pranë lumenjëve në zonën e trajnimit të Forcave Ajrore të SHBA në Utah. Sipas shkencëtarëve 88 gjurmët e gjetura datojnë rreth 12 mijë vjet më parë dhe këto janë grupi i dytë i gjurmëve njerëzore nga Epoka e Akullnajava që identifikohen në atë që tani janë Shtetet e Bashkuara. Sipas shkencëtarëve, këto gjurmë të fosilizuara mund të hedhin dritë mbi historinë dhe faktin se kur njerëzit mbërritën në Amerikën e Veriut.

Gjurmët regjistrojnë një lloj specifik të provave që shumica e njerëzve nuk mund t'i marrin nga llojet e tjera të të dhënave arkeologjike ose fosile. Ju mund të kuptoni se sa të mëdhenj ishin këta individë. Ju mund të kuptoni se si ata po lëviznin. Kur shihni gjurmët e shumta të gjurmëve brenda të njëjtit vend, mund të filloni të kuptoni se sa njerëz kishte të ngjarë atje. A kishin të ngjarë të udhëtonin së bashku apo po lëviznin në mënyra të ndryshme?”, tha Kevin Hatala, paleoantropolog në Universitetin Chatham në Pittsburgh, Pensilvani.

Sipas CNN, hetuesi kryesor për kërkimin dhe arkeolog për Grupin e Kërkimeve Antropologjike Antropologjike me qendër në Nevada, Daron Duke, ka deklaruar se fosilet mund të ofrojnë njohuri tejet të rëndësishme për popullsinë e sotshme.

Fosilet mund të ofrojnë njohuri të rëndësishme edhe për popullsinë e sotme. Ai gjithashtu lidh njerëzit e paraardhësve të zonës me gjetjet. Zbulimi ndodhi disi rastësisht" tha ai.

Duke dhe Tommy Urban, një shkencëtar kërkimor në Universitetin Cornell në Nju Jork, po kërkonin në Utah Test dhe Training Range në fillim të korrikut për mbetjet e zjarreve të qëllimshme parahistorike, të cilat u përdorën nga njerëzit e lashtë si burim drite dhe nxehtësie. Teksa po lëviznin rreth bazës së Forcave Ajrore dhe po flisnin se si duken gjurmët e fosilizuara, Urban vuri re një dhe burrat ndaluan për të inspektuar gjurmët. Pas ekzaminimeve të mëtejshme, ata identifikuan dhjetëra të tjerë në zonë.

Në fillim, ata nuk ishin të sigurt se gjurmët ishin bërë nga njerëzit. Por pas disa ditësh vlerësimi të madhësisë, formës dhe gjatësisë së hapave të gjurmëve, studiuesit përcaktuan se ato ishin vepër e të rriturve dhe fëmijëve këmbëzbathur. Ndërsa arkeologët janë ende duke punuar për të konfirmuar moshën e gjurmëve nëpërmjet datimit me radiokarbon, ata besojnë se gjurmët janë 12,000 vjet të vjetra bazuar në shtresën e sedimentit të datës më parë poshtë tyre dhe faktin se gjurmët u ekspozuan në sipërfaqe në të njëjtën kohë, pasi objektet e gjetura janë 12,300 vjeçare.

Për më tepër, ligatinat e ujërave të ëmbla të nevojshme për të ruajtur gjurmët nuk kanë ekzistuar në zonë për të paktën 10,000 vjet.

Në vitin 2021, shkencëtarët përdorën takimin me radiokarbon për të zbuluar se 61 gjurmë të zbuluara në vitin 2020 në Parkun Kombëtar White Sands në Nju Meksiko, shumë që u përkisnin adoleshentëve dhe fëmijëve të vegjël, ishin 21,000 deri në 23,000 vjeç. Kjo do të thotë se njerëzit banuan në Amerikën e Veriut gjatë epokës së Pleistocenit, ose Epokës së Akullit, rreth 7500 vjet më herët sesa mendohej më parë.

"Sapo kuptova se (gjurmët e Utah-s) ishin gjurmë të këmbëve të zbathura të njeriut, ishte shumë emocionuese. Unë kisha punuar në gjurmët e këmbëve në White Sands për pesë vitet e mëparshme, kështu që ishte befasuese të mendosh se sapo kishim ngecur në një White Sands të dytë", tha Urban.

/rtsh.al/