RTSH 24 Live

Teknologji

Gjermania shqyrton mundësinë e nxjerrjes së manganit nga fundi i Paqësorit

08/04/2021

Gjermania shqyrton mundësinë e nxjerrjes së manganit nga fundi i Paqësorit

Gjermania po shqyrton mundësinë e nxjerrjes së manganit në Oqeanin Paqësor si pjesë e një projekti kërkimor evropian, i cili gjithashtu duhet të shqyrtojë ndikimin e minierave të diskutueshme në mjedis, njoftoi sot Instituti i Gjeoshkencave dhe Burimeve Natyrore (BGR). Një pajisje për të mbledhur mangan nga fundi i oqeanit për provë do të instalohet në pjesën midis Havajeve dhe Meksikës në maj, njoftoi BGR. Pajisja do të ulet në oqean në një thellësi prej 4.500 metrash dhe dy robotë zhytës dhe rreth dyzet sensorë do të dërgohen në fund, njofton instituti.

Një ekip prej 23 shkencëtarësh do të hetojë ndikimin e heqjes së shtresave të manganit në anijen norvegjeze Island Pride, e cila do të jetë eksperimenti i parë i këtij lloji, sipas BGR.

Instituti ka eksploruar mundësinë e nxjerrjes së manganit në emër të qeverisë gjermane që nga viti 2006, sipas një marrëveshjeje me Autoritetin Ndërkombëtar të Shtratit të Detit që lejon qeveritë të kërkojnë shtresa mangani në 75.000 kilometra katrorë dhe të hetojnë ndikimin mjedisor të minierave. Kontrata skadon në korrik.