RTSH 24 Live

Teknologji

Gërmuesi më i thellë në botë mund të zhbllokojë mjaftueshëm energji gjeotermale për të fuqizuar botën

23/11/2022

Gërmuesi më i thellë në botë mund të zhbllokojë mjaftueshëm energji gjeotermale për të fuqizuar botën

Një makinë e aftë për të gërmuar vrimën më të thellë në botë mund të zhbllokojë potencialisht energji të mjaftueshme të rinovueshme për të fuqizuar të gjithë planetin, sipas krijuesve të saj.

Quaise Energy me qendër në SHBA po zhvillon një platformë shpimi që shpreson të arrijë 16 km nën sipërfaqen e Tokës në mënyrë që të shfrytëzojë "energjinë e pastër të pashtershme" nga nxehtësia gjeotermale në kore.

"Përmbajtja totale e energjisë e nxehtësisë së ruajtur nën tokë tejkalon kërkesën tonë vjetore për energji si planet me një faktor prej një miliardi," tha Matt Houde, bashkëthemelues i Quaise Energy në TedX Boston javën e kaluar.

"Përdorimi i një pjese të kësaj është më se e mjaftueshme për të përmbushur nevojat tona për energji për të ardhmen e parashikueshme."

Rekordi aktual për vrimën më të thellë në botë është pusi Kola në Rrethin Arktik, i cili është 12.2 km i thellë. Iu deshën më shumë se dy dekada për të shpuar por u braktis pas rënies së Bashkimit Sovjetik. Vështirësitë e shpimit në ato thellësi kanë bërë që përdorimi i energjisë së thellë gjeotermale në shkallë deri më tani është rezultuar i pamundur.

Pas mërzitjes së shkëmbinjve më të butë më afër sipërfaqes, Quaise Energy zëvendëson copat tradicionale të shpimit me energji të valëve milimetrike që shkrin dhe avullonë shkëmbinjtë më të fortë që has. Teknika u zhvillua nga studiues në MIT 15 vjet më parë dhe më në fund është gati për t'u nxjerrë nga laboratori.

"Dhe ndërsa vazhdojmë të avancojmë teknologjinë për të shpuar më thellë, ne do të eksplorojmë gjithashtu projektet tona të para tregtare gjeotermale në mjedise më të cekëta."

Quaise Energy pretendon se çdo vend në Tokë mund të bëhet potencialisht i pavarur nga energjia. Firma tashmë ka mbledhur më shumë se 63 milionë dollarë në një përpjekje për të komercializuar teknologjinë.

/rtsh.al/