RTSH 24 Live

Ekonomi

Gazprom: Furnizimi i BE-së me gaz do të shkurtohet më shumë

25/07/2022

Gazprom: Furnizimi i BE-së me gaz do të shkurtohet më shumë

Gjigandi rus i energjisë Gazprom thotë se do të shkurtojë edhe një herë në mënyrë drastike furnizimet me gaz në BE përmes tubacionit të tij kryesor për shkak të punëve të mirëmbajtjes.

Gazprom tha se ndalimi i një turbine tjetër në tubacionin Nord Stream 1 do të reduktonte prodhimin ditor të gazit në 20%, duke përgjysmuar nivelin aktual të furnizimit.

Qeveria gjermane tha se nuk kishte asnjë arsye teknike për të kufizuar furnizimin me gaz. Ka të ngjarë qw kjo ta bëjë më të vështirë për vendet e BE-së rimbushjen e rezervave të gazit përpara dimrit.

Tubacioni Nord Stream 1, i cili pompon gazin nga Rusia në Gjermani, ka funksionuar shumë nën kapacitetin për javë të tëra dhe u mbyll plotësisht për një pushim 10-ditor të mirëmbajtjes në fillim të këtij muaji. Rusia furnizoi BE-në me 40% të gazit të saj vitin e kaluar. BE-ja e ka akuzuar Rusinë për përdorimin e energjisë si armë.

Komisioni Evropian u ka kërkuar vendeve që të reduktojnë përdorimin e gazit me 15% gjatë shtatë muajve të ardhshëm pasi Rusia paralajmëroi se mund të frenojë ose ndalojë plotësisht furnizimet. Çmimet e gazit me shumicë janë rritur që kur Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt, me një ndikim negativ në faturat e energjisë së konsumatorit. BBC

 /rtsh.al/