RTSH 24 Live

Teknologji

Gati 2 kilometra/ Zvicra ndërton trenin më të gjatë në botë të pasagjerëve

01/11/2022

Gati 2 kilometra/ Zvicra ndërton trenin më të gjatë në botë të pasagjerëve

Industria hekurudhore e Zvicrës ka ndërtuar trenin më të gjatë të pasagjerëve në botë, gati 2 kilometra të gjatë dhe me një peshë prej 2990 tonë. I formuar nga 25 vagonë elektrikë të rinj, trenit 1,906 metra, drejtuar nga shtatë shoferë dhe 21 teknikë iu desh pothuajse një orë për të përshkuar rreth 25 kilometra mbi linjën spektakolare Albula të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s nga Preda në Alvaneu, në Zvicrën lindore.

Përpjekja për rekord u organizua nga Rhaetische Bahn (Hekurudha Rhaetian, ose RhB), e mbështetur nga ndërtuesi zviceran i trenave Stadler. Befasues është shkaku se përpjekja u zhvillua në një hekurudhë me diametër të ngushtë. Ndryshe nga shumica e hekurudhave zvicerane dhe evropiane, të cilat përdorin matësin "standard" midis shinave prej 1,435 metrash (4 këmbë 8,5 inç), binarët RhB janë vetëm një metër larg njëri-tjetrit.

Tre lidhje satelitore, 19 kamera në drone dhe helikopterë, në tren dhe përgjatë rrugës filmuan trenin, duke siguruar një rekord unik të kësaj ngjarjeje që ndodh një herë në jetë.  Kjo ishte një sfidë e madhe në një rajon të largët malor me mbulim të kufizuar të telekomit celular.

Përpjekja rekord u organizua për të festuar 175 vjetorin e hekurudhave zvicerane, ku u realizua me sukses.

E vendosur në zemër të Evropës perëndimore, midis fuqive industriale të Gjermanisë, Francës dhe Italisë veriore, Zvicra luan gjithashtu një rol strategjik kyç në ekonominë më të gjerë evropiane. Është e vërtetë që zviceranët kanë ndërtuar diçka që i përshtatet gjeografisë, kulturës dhe dendësisë së popullsisë së tyre, por arritja e jashtëzakonshme e RhB është një demonstrim jashtëzakonisht mbresëlënës i aftësive të klasit botëror të Zvicrës në fushën e teknologjisë hekurudhore.

/rtsh.al/