RTSH 24 Live

Coronavirus

Franca bëhet vendi i tretë në Europë që kalon 100 mijë vdekje nga Covid-19

16/04/2021

Franca bëhet vendi i tretë në Europë që kalon 100 mijë vdekje nga Covid-19

Franca është bërë vendi i tretë në Europën Perëndimore që ka kaluar historikun e 100 000 vdekjeve nga COVID-19. Vendi regjistroi edhe 296 viktima të tjera të enjten.

“Ne nuk do të harrojmë asnjë fytyrë, asnjë emër”, tha presidenti i Francës, Emmanuel Macron.

“Që nga fillimi i pandemisë, 100,000 gra dhe burra francezë i janë nënshtruar virusit. Të gjithë kemi një mendim për familjet e tyre, të dashurit e tyre, për fëmijët që kanë humbur një prind ose një gjysh, vëllezërit e motrat e vëllezërit, apo miqtë”.

Shumica dërrmuese e 100,000 vdekjeve në Francë ndodhën gjatë valëve të dyta dhe të treta të pandemisë, pas tetorit të vitit të kaluar, e nxitur nga rritja e një varianti më ngjitës të gjetur në Britani.

Një analizë e certifikatave të vdekjes tregon se disa raste të koronavirusit nuk u raportuan, ose pacientët nuk ishin testuar kur njerëzit vdiqën në shtëpi, në njësitë psikiatrike ose në institucionet e kujdesit kronik.

Kjo vjen ndërsa vendi është në bllokim të pjesshëm në përpjekje për të shpejtuar një përhapje të ngadaltë të vaksinave.

Masat përfshijnë mbylljen e shkollave, ndalimin e udhëtimit të brendshëm dhe mbylljen e dyqaneve jo thelbësore.

Franca pezulloi të mërkurën të gjitha fluturimet për dhe nga Brazili mes frikës për llojin e ri të virusit të njohur si P1 që është shfaqur atje.

Shkollat ​​janë vendosur të hapen gradualisht duke filluar nga 26 prilli. Qeveria po parashikon që kufizimet e tjera do të fillojnë të hiqen rreth mesit të majit.

Macron takoi të enjten me zyrtarët për të përgatitur rihapjen graduale të vendit. Autoritetet presin që 20 milionë njerëz, rreth 38% e popullsisë së rritur të Francës, do të kenë marrë të paktën një dozë vaksine deri në atë kohë, nga 11.95 milionë që e kanë marrë deri tani.

Që nga mesi i prillit, vetëm 16.7% e popullsisë së përgjithshme të Francës kishte marrë një dozë të parë, krahasuar me 47.6% në Mbretërisë së Bashkuar dhe 37% në Shtetet e Bashkuara.

Italia dhe Mbretëria e Bashkuar janë dy vendet e tjera në Evropën Perëndimore që kanë shënuar një numër të vdekurish me gjashtë shifra.

Por vendet e tjera evropiane, përfshirë Portugalinë dhe Belgjikën, kanë nivele më të larta vdekjesh nga koronavirusi në krahasim me popullsinë./A2