RTSH 24 Live

Lifestyle

FOTO/ A do të jetonit në një shpellë? Këta arkitektë besojnë se duhet ta shohim si alternativë

17/11/2022

FOTO/ A do të jetonit në një shpellë? Këta arkitektë besojnë se duhet ta shohim si alternativë

Xhami dhe çeliku hipermodern mund të jenë duke formuar qytetet tona të së ardhmes dhe rrokaqiejt super të lartë që vazhdojnë të “përplasen” nëpër horizontet e tyre, por disa arkitektë po shikojnë në vend të kësaj te banesa më e vjetër e njerëzimit, shpella.

Me ambiente të brendshme të izoluara mirë, me efikasitet energjetik, materiale ndërtimi të siguruara pjesërisht nga një strukturë ekzistuese dhe një ndjenjë harmonie me botën natyrore, shpellat paraqesin një mënyrë alternative të eko-jetesës, qoftë si një parajsë e izoluar e introverteve, ose si një komunitet i shtëpi buzë shkëmbinjve.

Ndoshta më të famshmet janë shpellat e Kapadokisë të Turqisë, të cilat strehojnë dhoma me qira dhe një hotel luksoz termal, por ka shembuj të tjerë, nga një apartament minimalist në Tel Aviv, në një shpellë vere të izoluar nga temperatura e larta në Teksas./ CNN

/rtsh.al/