RTSH 24 Live

Rajoni

Forumi i Prespës 2022, CEFTA: Tregu i përbashkët rajonal e vetmja rrugë për t’u integruar në tregun e BE

20/06/2022

Forumi i Prespës 2022, CEFTA: Tregu i përbashkët rajonal e vetmja rrugë për t’u integruar në tregun e BE

Drejtori i Sekretariatit të CEFTA-s, Emir Djikic, mori pjesë në Dialogun e Forumit të Prespës, që sivjet kishte temën: “Formimi i së ardhmes së Ballkanit Perëndimor në arkitekturën bashkëkohore evropiane të sigurisë”. Diskutimet u fokusuan në Tregun e Përbashkët Rajonal dhe Planin Ekonomik dhe Investues të BE-së për Ballkanin Perëndimor, si rrugë përpara për të mbështetur rimëkëmbjen ekonomike, konvergjencën dhe integrimin e rajonit në tregun e vetëm të BE-së, por gjithashtu trajtuan edhe nevojën urgjente për ndërmarrje të fuqishme masat ekonomike, infrastrukturore dhe financiare, si parakusht për integrimin e suksesshëm në BE.

“Forcimi i bashkëpunimit ekonomik ndërmjet ekonomive të Ballkanit Perëndimor, është më i rëndësishëm se kurrë. Udhëheqësit e Ballkanit Perëndimor janë angazhuar fort për të kontribuar në zhvillimin ekonomik të rajonit, por tani këto angazhime po bëjnë thirrje për veprim, njëzëri dhe me përpjekje të përbashkëta. Është gjithashtu thelbësore të mbajmë vrullin e rezultateve të prekshme që kemi arritur së bashku deri tani dhe të çlirojmë potencialin e rritjes, duke rritur integrimin ekonomik rajonal. 65 vitet e Traktatit të Romës na mësojnë se Tregu i Përbashkët Rajonal është një mënyrë për ta bërë këtë. Duke u fokusuar në vizionin e një tregu "si ai i BE-së", ne kemi vendosur prioritete ambicioze për këtë vit, duke synuar të lehtësojmë më tej tregtinë e mallrave dhe shërbimeve në CEFTA, si dhe të zhvillojmë mekanizma të rinj për të rritur tregtinë midis palëve", tha Djikic

Pjesëmarrësit theksuan rëndësinë e nevojës urgjente për rimëkëmbjen e ekonomisë, por gjithashtu iu referuan rëndësisë së bashkëpunimit ndërmjet Palëve të CEFTA-s dhe përshpejtimit të proceseve në Tregun e Përbashkët Rajonal.

“Sa më shpejt të fillojmë t’i kryejmë detyrat, aq më afër do të jetë Tregu i Përbashkët i BE-së, siç riafirmohet në Planin Ekonomik dhe Investues. Ne ndajmë vlerat e BE-së dhe mund të kontribuojmë në përparimin dhe prosperitetin e saj. Integrimi rajonal gjithëpërfshirës dhe integrimi evropian janë vetëm dy pjesë për një realitet ekonomik”, shtoi Djikic.

Ndërsa e gjithë Evropa po përballet me zhvillime dramatike dhe të paprecedentë me ndikim të mundshëm më të gjerë, edicioni i dytë i Dialogut të Forumit të Prespës (PFD) 2022, ka mbuluar çështjet më urgjente të sigurisë, politike dhe ekonomike me të cilat përballet Evropa dhe Ballkani Perëndimor. Ideja e Dialogut të Forumit të Prespës, është të mundësojë një debat të frytshëm intelektual dhe politik, përmes takimeve formale dhe joformale, të cilat do të prodhonin ide për procese, zgjidhje praktike dhe zgjidhje të mundshme për çështje të hapura të karakterit rajonal dhe global, si dhe duhet të ofrojë një nxitje thelbësore për promovimin dhe pasurimin e bashkëpunimit rajonal.

/rtsh.al/