RTSH 24 Live

Sociale

Festa e Polisit, eventi që promovon destinacionet e turizmit malor në Librazhd

09/07/2024

Festa e Polisit, eventi që promovon destinacionet e turizmit malor në Librazhd

Festa e Polisit ka bërë  bashkë të vegjël e të rritur, vendas, mysafirë dhe plot emigrantë  të kësaj treve që jetojnë e punojnë prej dhjetëra vitesh në Europë e gjetkë. Festa e Polisit tashmë është kthyer në një festë tradicionale të kryeqendrës së famshme të Principatës së Arianitëve të kohës së Skënderbeut.

Edhe pse një fundjavë me temperatura të larta në një nga perlat e Malësisë së Polisit u mblodhën  librazhdas e polisarë  si kurrë më parë  duke  festuar ,gëzuar , kënduar , kërcyer , vallëzuar , drekuar e trokitur gotat së bashku e duke uruar njëri -tjetrin për të gëzuar e festuar sa më shumë në të ardhmen  .Ata si gjithmonë  krijuan  atmosferë dhe emocione  të jashtëzakonshme duke ju bashkuar grupeve folklorike të këngëve e valleve popullore.

Festa e Polisit mbetet një nga eventet më të rëndësishme  të promovimit të destinacioneve të Turizmit Malor në këtë trevë të Librazhdit .Tradita e krijuar vitet e fundit për promovimin e mrekullive  të natyrës gjatë Festës së Polisit e bëjnë atë të shquhet nga festat e tjera të organizuara në bashkinë e Librazhdit .Si gjithmonë edhe këtë radhë pjesëmarrja ishte masive, organizimi i shkëlqyer dhe  festimet ishin improvizuar në natyrë në  lëndinën e quajtur Vali i Madh  që rrethohet nga një masiv me pyje të dendura e mjaft të larta .Festa e Polisit është një nga ngjarjet  e pritura me padurim nga të gjithë banorët e zonës dhe të ftuarit si edhe një mundësi unike për tu takuar e bashkëbiseduar  mes tyre duke ndarë momente dhe kujtime të bukura së jetës polisarëve .

I pranishëm në  këtë Festë lokale ishte edhe Kryetari i Bashkisë së Librazhdit , Mariglen Disha , i cili falënderoi  në emër të Qeverisë Vendore  banorët e fshatrave të Njësisë Administrative Polis  për organizimin e eventit  dhe për punën e jashtëzakonshme që ata po bëjnë jo vetëm për promovimin e destinacioneve të shumta të turizmit malor të kësaj zone por edhe për ruajtjen dhe pasurimin e traditave të shkëlqyera të fshatrave të Polisit në të gjitha aspektet. Më vjen mirë që edhe ata që shumë vite më parë për shkak të kushteve të vështira me të cilat përballeshin në jetën e tyre të përditëshme jo vetëm nuk e kanë harruar kurrë vendlindjen e tyre , por edhe po rikthehen dhe po investojnë .Jemi shumë të lumtur për faktin që edhe  emigrantë që jetojnë e punojnë në Europë e gjetkë   në jo pak raste po kthehen e po investojnë në fshatrat e Polisit ku ata u lindën e u rritën.

Mesazh më bukur  sesa rikthimi i tyre kohë pas kohe për të investuar në vendlindje nuk besoj se ka . Ne inkurajojmë çdo njërin prej tyre dhe shpresojmë që të kemi sa më shumë investime të emigrantëve në industrinë e turizmit malor , në bujqësi ,blegtori  dhe në çdo drejtim tjetër  për ti bërë fshatrat e të gjithë Librazhdit sa më të jetueshëm dhe për ti fuqizuar edhe më tepër me biznese të tilla mjaft fitimprurëse familjet librazhdase sidomos ato të zonave rurale.

Bashkia dhe Qeveria nga ana e saj sikurse i shikoni vetë po bën të pamundurën për të përmirësuar me ritme të shpejta infrastrukturën rrugore deri në lagjet më malore si edhe për të fuqizuar sektorin e turizmit malor si edhe për të garantuar furnizimin me ujë të pijshëm dhe ujë vaditës kudo .Ky është realiteti  dhe ndjehemi krenar për transformimet e dëshiruara si  edhe për shtimin e ritmit të investimeve çka po shton shpresat se duke punuar maksimalisht të gjithë do ja dalim dhe jeta e të gjithëve do të bëhet më e mirë ju tha të pranishmëve në Festën e Polisit , Kryebashkiaku i Librazhdit ,Mariglen Disha .

Vendasit nëpërmjet Festës së Polisit synojnë të mbajnë gjallë historinë e qytetërimit të lashtë  të kësaj krahine e cila ka qenë e banuar që në kohët e lashta prehistorike .Gjithashtu banorët e mrekullueshëm të kësaj zone ,synojnë që nëpërmjet këtij eventi brezat e rinj të njohin e të ruajnë me fanatizëm historinë, kulturën, traditat, kulinarin , bujqësinë, blegtorinë, pemëtarinë , bletarinë, zejet , mikpritjen dhe çdo gjë të mirë të trashëguar ndër breza nga para ardhësit e tyre .Zona e Polisit është një nga zonat me bukuri të shumta natyrore  në bashkinë e Librazhdit dhe prej vitesh është kthyer në një destinacion mjaft të preferuar edhe të turistëve të huaj ,numri i të cilëve po rritet nga viti në vit duke shkuar në disa mijëra .

Organizimi i Festës së Polisit sipas banorëve synon që të promovojë bukuritë e shumta natyrore dhe destinacionet kryesore turistike të kësaj zone  ku nuk mungojnë gjurmë të freskëta të rrugës Egnatia, Ura Antike  si ajo e Kamares , Ura e Gurit mbi lumin Gostimë, Ura e Haxhi Beqarit ,stanet me dele të racës autoktone  , gurrat me ujë të bollshëm si Gurra e Gurë Shpatës, Gurra e Ganjorit, Gurra e Kranshës,  Lumi i Gostimës  ku rritet Trofta e egër, Kroi i Bardhë, kullotat alpine , masivet shkëmbore  piktoreske ,masit e shumta pyjore me ah ,dushk, shkozë  e bush si edhe livadhet si Vali i Madh , Vali i Thatë , Vali i Thekrit, Vali i Skrajt , Darkat e Lukës si edhe flora e fauna e larmishme që përfaqëson 58% të asaj shqiptare dhe 16% të asaj evropiane  ku mjaft prej kësaj pasurie janë nga më të rrallat në të gjithë globin.

Ylli i Alpeve që rritet në Malin e Polisit është një prej bimëve endemike unikale në botë me bukuri të jashtëzakonshme. Mrekullitë e natyrës dhe hapja e mjaft shtigjeve dhe rrugëve  ju kanë ardhur në ndihmë turistëve për të frekuentuar çdo cep të kësaj zone  të Malësisë së Polisit dhe jo vetëm .Turistët që frekuentojnë Polisin   kanë mundësi të shumta të shijojnë qumështin, gjizën , gjalpin, djathin, mishin dhe gjithçka tjetër bio të mjeshtreve të përpunimit të bulmetit e gatimit të mishit e çdo ushqimi tjetër tradicional të zonës së Polisit .Me Ftesën e të gjithëve për ti vizituar sa më shumë destinacionet e shumta të Turizmit Malor të Polisit u mbyll festa e radhës me shpresën që vitin tjetër numri i turistëve vendas e të huaj në këtë zonë do të shumëfishohet me patjetër.

/rtsh.al/