RTSH 24 Live

Ekonomi

Fermerët e Zelandës së Re propozojnë të paguajnë për emetimet për të trajtuar ndryshimet klimatike

08/06/2022

Fermerët e Zelandës së Re propozojnë të paguajnë për emetimet për të trajtuar ndryshimet klimatike

Udhëheqësit e bujqësisë në Zelandën e Re kanë rekomanduar që qeveria të vendosë një çmim për emetimet e gazeve serrë bujqësore për herë të parë, pasi sektori rural është nën presion të konsiderueshëm politik për kontributin e tij joproporcional në ndryshimet klimatike, shkruan The Guardian.

Rekomandimi i He Waka Eke Noa, një partneritet midis drejtuesve të bujqësisë dhe qeverisë, ka të ngjarë të zgjerojë një përçarje në zhvillim midis përfaqësuesve të bujqësisë dhe fermerëve bazë, të cilët kanë dalë në rrugë vitet e fundit për të protestuar kundër futjes së rregulloreve mjedisore dhe për të kritikuar  liderët e industrisë për të qenë shumë miqësorë me qeverinë.

Megjithatë, drejtuesit e bujqësisë mendonin se nuk kishin zgjidhje tjetër veçse të bënin propozimin. Qeveria e qendrës së majtë të Jacinda Ardern kishte ligjësuar që nëse fermerët nuk do të krijonin një sistem çmimi të emetimeve, bujqësia – e cila gjeneron mbi gjysmën e emetimeve industriale dhe shtëpiake të Zelandës së Re – do të hynte automatikisht në skemën e tregtimit të emetimeve të vendit, nga e cila aktualisht është e përjashtuar.

"Ne besojmë se kjo do të ishte katastrofike dhe kjo është ajo që na shtyu të gjejmë një zgjidhje më të mirë," tha Andrew Morrison, kryetari i Beef + Lamb NZ, i cili përfaqëson fermerët e viçave dhe qengjave.

Ndërsa grupi nuk propozoi një çmim specifik për emetimet bujqësore, ata theksuan se ai duhet të jetë "sa më i ulët të jetë e mundur". Në modelimin e tyre, ata përdorën një çmim fillestar prej 11 cent për kilogram metan dhe 0.4 cent për kilogram dioksid karboni ose oksid azoti.

Grupi vlerëson se deri në vitin 2030, këto çmime do të reduktonin emetimet bujqësore të metanit me afërsisht 4.5% dhe të oksidit të azotit me afërsisht 3%. Ata thonë se kur kombinohen me politikat ekzistuese të klimës, këto reduktime do të jenë të mjaftueshme për Zelandën e Re për të përmbushur objektivat e saj statutore për një ulje prej 10% të metanit deri në vitin 2030 dhe zero zero të oksidit të azotit dhe dioksidit të karbonit deri në vitin 2050.

Propozimi u prit me tallje nga disa avokatë të klimës. "Është patetike," thotë Mike Joy, një ekolog kryesor i ujërave të ëmbla. "Nuk është ambicioz, është një polic që thjesht ushtron më shumë presion mbi sektorët e tjerë të shoqërisë."

Por kjo vjen ndërsa komuniteti bujqësor dikur i fuqishëm i Zelandës së Re fillon të ndahet. Në mars, Groundswell - një grup me ndikim në bazë fermerësh - denoncoi Beef + Lamb NZ dhe Dairy NZ, të dy anëtarë të He Waka Eke Noa, si "grupe lobimi për kafshët shtëpiake" për qeverinë. Bryce Mckenzie, bashkëthemeluesi i Groundswell, e përshkruan He Waka Eke Noa si "një sulm ndaj bujqësisë".

Dr Hugh Campbell, një profesor i sociologjisë në Universitetin e Otagos, thotë se për shkak të atij presioni të brendshëm politik, udhëheqësit e bujqësisë "e dinë se ku duhet të shkojnë [për klimën], por ata e shohin rolin e tyre si ngadalësimin e saj në maksimum të mundshëm. përvetësimi”.

Qeveria ka thënë se do të vendosë deri në fund të vitit nëse do të pranojë rekomandimin e He Waka Eke Noa. (Sipas The Guardian)