RTSH 24 Live

Teknologji

Ferma e re me erë prej 40 milionë paund merr dritë jeshile

21/09/2022

Ferma e re me erë prej 40 milionë paund merr dritë jeshile

Një fermë e re me erë prej 40 milionë paund i është dhënë leja e planifikimit nga Këshilli i South Lanarkshire, njofton BBC.

Zhvilluesit thonë se Mill Rig do të prodhojë mjaftueshëm energji elektrike për të furnizuar 21,000 shtëpi.

Ata thonë se kanë fituar miratimin për gjashtë turbina të mëdha në fermën e erës Mill Rig pranë Darvel.

Projekti, i cili shtrihet në kufirin South Lanarkshire dhe East Ayrshire, do të ketë një kapacitet prej rreth 36 MW - mjaftueshëm për të furnizuar me energji rreth 21,000 shtëpi.

Gjithçka ështe "në rrugën e duhur" për t'u bërë operacional brenda tre viteve.

Në një deklaratë, firma tha se projekti do të zhvendosë më shumë se 18,000 ton CO2 në vit nga rrjeti i furnizimit me energji elektrike në Mbretërinë e Bashkuar - ekuivalent me heqjen e pothuajse 7,000 makinave me benzinë ​​nga rruga.

Kompania me bazë në Hamilton planifikon të krijojë një fond të komunitetit lokal, i cili ka pretenduar se do të gjenerojë deri në 5.4 milion £ të ardhura gjatë jetës së pritshme 30-vjeçare të projektit.

Ajo ka vlerësuar gjithashtu se zona lokale do të përfitojë nga kontratat lokale me vlerë 11.7 milion £ gjatë ndërtimit.

Robin Winstanley, menaxher i qëndrueshmërisë në Banks Renewables, tha: "Me hapat e ardhshëm të projektimit dhe ndërtimit të detajuar, Mill Rig Wind Farm është në rrugën e duhur për të ndihmuar Skocinë të arrijë objektivat e saj ambicioze neto zero, duke forcuar sigurinë energjetike të MB duke prodhuar energji elektrike të gjelbër deri në vitin 2025." ( Sipas BBC)