RTSH 24 Live

Kuriozitete

Fakte interesante dhe të çuditshme për trupin e njeriut që nuk i dini

09/03/2023

Fakte interesante dhe të çuditshme për trupin e njeriut që nuk i dini

Ne e kalojmë gjithë jetën tonë në trupat tanë, dhe megjithatë ka kaq shumë gjëra që nuk dimë rreth tij. Këtu janë disa fakte interesante dhe kurioze për trupin e njeriut për të cilat shumica e njerëzve nuk i dinë.

Marrim gjysmë litër ajër me çdo frymëmarrje- Me çdo frymëmarrje normale, mushkëritë tona marrin afërsisht 500 ml ajër. E mbledhur gjatë një dite, një person mesatar thith ajër të mjaftueshëm për të mbushur një " pishinë me madhësi normale ".

Askush nuk e di pse kemi shenja gishtash- Shkencëtarët dikur besonin se ishte për të na ndihmuar të kapnim objektet, në fakt,  gjurmët e gishtave reduktojnë fërkimin dhe aftësinë tonë për të kapur objekte të lëmuara. Disa besojnë se gjurmët tona të gishtërinjve "mund të na ndihmojnë të kapim sipërfaqet e vrazhda ose të lagura, të mbrojmë gishtat nga dëmtimi dhe të rrisim ndjeshmërinë ndaj prekjes".

Sartorius është muskuli më i gjatë në trupin tuaj- Muskuli sartorius është muskuli më i gjatë në trupin e njeriut . Ky muskul i gjatë dhe i hollë shkon përgjatë gjatësisë së kofshës, duke kryqëzuar dy nyje ijën dhe gjurin dhe është rreth 50 cm. Sartorius ka funksione të shumta, duke përfshirë ndihmën në stabilizimin e belit.

Zemra rreh mbi tre miliardë herë gjatë jetës tuaj- Zemra është " muskuli që punon më shumë " në trupin tuaj. Ajo rreh afërsisht 100,000 herë në ditë, e cila, në varësi të jetëgjatësisë suaj, mund të arrijë deri në mbi tre miliardë rrahje zemre.

Këmba është e njëjtë me gjatësinë e distancës nga kyçi i dorës në bërryl- Në të vërtetë, gjatësia nga bërryli në kyçin e dorës është e njëjtë me gjatësinë e këmbës.

Gjaku "udhëton" distancën e Shteteve të Bashkuara katër herë çdo ditë- Në një ditë të vetme, gjaku përshkon 19,000 km, katër herë më shumë se distanca nga bregu lindor në bregun perëndimor të Shteteve të Bashkuara.

Mund të qëndroni vetëm 11 ditë pa gjumë- Ashtu si ushqimi dhe uji, gjumi është thelbësor për trupin e njeriut. Rekordi botëror për të qëndruar pa gjumë është 264 orë (pak më shumë se 11 ditë).

Mëlçia është organi i vetëm që mund të rigjenerohet plotësisht- Ne mund të rigjenerojmë mëlçinë tonë. Ndërsa organet e tjera, si zemra, mund të riparojnë indet e dëmtuara, mëlçia mund të " zëvendësojë indin e dëmtuar me qeliza të reja " dhe të rigjenerohet plotësisht brenda një muaji, në varësi të rrethanave.

Gjuha- Ashtu si gjurmët e gishtërinjve, gjurmët e gjuhës janë unike. Asnjë nuk është i ngjashëm, duke i bërë ata një pretendent të madh për një " mjet të ri vërtetimi biometrik ".

/rtsh.al/