RTSH 24 Live

Coronavirus

EMA miraton pilulën anti-COVID-19 të Pfizer

28/01/2022

EMA miraton pilulën anti-COVID-19 të Pfizer

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) tha të enjten se kishte miratuar pilulën anti-COVID-19 të Pfizer Paxlovid, duke u bërë ilaçi i parë antiviral i administruar nga goja i autorizuar për përdorim në Bashkimin Evropian.

"Komiteti i EMA për Produkte Mjeksore për Përdorim Njerëzor (CHMP) ka rekomanduar dhënien e një autorizimi të kushtëzuar të marketingut për ilaçin oral antiviral Paxlovid," tha rregullatori i BE-së në një deklaratë.

EMA rekomandoi "autorizimin e Paxlovid për trajtimin e COVID-19 tek të rriturit që nuk kanë nevojë për oksigjen shtesë dhe që janë në rrezik të shtuar që sëmundja të bëhet e rëndë".

Antiviralët funksionojnë duke reduktuar aftësinë e një virusi për t'u riprodhuar, duke frenuar kështu sëmundjen.

Ata priten me padurim sepse janë të lehta për t'u administruar dhe thjesht mund të merren në shtëpi me një gotë ujë.

Pfizer tha në dhjetor se Paxlovid uli pranimet në spital dhe vdekjet tek njerëzit në rrezik deri në 90 përqind kur merret në ditët e para pas shfaqjes së simptomave.

EMA vlerësoi të dhënat nga një studim që përfshin pacientët COVID-19 që tregonin se "trajtimi me Paxlovid uli ndjeshëm shtrimet në spital ose vdekjet te pacientët që kishin të paktën një gjendje themelore që i vinte ata në rrezik të COVID-19 të rëndë".

Pilula Pfizer është një kombinim i një molekule të re, PF-07321332, dhe Ritonavir antiviral HIV, të cilat merren si tableta të veçanta.

"Komiteti i EMA për Produkte Medicinale për Përdorim Njerëzor ka arritur në përfundimin se përfitimet e ilaçit tejkalojnë rreziqet e tij për përdorimin e miratuar" dhe tani "do t'i dërgojë rekomandimet e tij Komisionit Evropian për një vendim të shpejtë të zbatueshëm në të gjitha Shtetet Anëtare të BE-së." tha rregullatori.

Procesi i miratimit nga Komisioni zakonisht zgjat disa orë ose ditë.

"Me miratimin e Paxlovid këtë javë, gjashtë ilaçe anti-COVID janë autorizuar si pjesë e strategjisë terapeutike të BE-së," tha në një deklaratë Komisionerja Evropiane për Shëndetin dhe Sigurinë Ushqimore Stella Kyriakides.

Shtetet e Bashkuara, Kanadaja dhe Izraeli janë ndër një pjesë të vogël të vendeve që tashmë i kanë dhënë dritën jeshile trajtimit të ri Pfizer./EN