RTSH 24 Live

Lifestyle

Ekspertët: Demenca prek edhe moshën 30-vjeçare. Këto janë shenjat ndaj të cilave duhet të alarmoheni

08/08/2023

Ekspertët: Demenca prek edhe moshën 30-vjeçare. Këto janë shenjat ndaj të cilave duhet të alarmoheni

Ekspertët paralajmërojnë se shenjat e demencës mund të shfaqen që në moshën 30-vjeçare. Edhe pse simptomat e sëmundjes mund të jenë 'të ndërlikuara për t'u dalluar', ekspertët thonë se ekzistojnë gjashtë shenja që na alarmojnë, të cilat mund të fillojnë edhe në të 30-at.

Sipas NHS, demenca është një sindromë (një grup simptomash të lidhura) që lidhet me rënien e vazhdueshme të funksionimit të trurit.

Ka shumë shkaqe të ndryshme të demencës dhe shumë lloje të ndryshme të saj.

Njerëzit shpesh ngatërrojnë sëmundjen e Alzheimerit me demencën.

Sëmundja e Alzheimerit është një lloj demence dhe, së bashku me demencën vaskulare, përbën shumicën e rasteve.

Edhe pse për momentin nuk ka kurë për demencën, një diagnozë e hershme ndaj do të thotë se përparimi mund të ngadalësohet në disa raste, kështu që personi mund të jetë në gjendje të ruajë funksionin e tij mendor për më gjatë.

Diagnoza i ndihmon njerëzit me demencë të marrin trajtimin dhe mbështetjen e duhur.

Gjithashtu mund t'i ndihmojë ata dhe njerëzit afër tyre që të përgatiten për të ardhmen.

Duke folur për Express, Bernadette Mossman e Vida Healthcare ka renditur disa shenja ndaj të cilave duhet të alarmohemi.

 “Dementia është sindromë e lidhur me rënien e funksionit kognitiv dhe aftësisë për të kujtuar që dëmton jetën e përditshme, deri në një pikë ku një person nuk është më i pavarur”, tha ajo.

“Jo vetëm që ekzistojnë disa lloje të ndryshme të demencës [mbi 200 nëntipe], por simptomat mund të ndryshojnë nga personi në person, gjë që mund ta bëjë të ndërlikuar zbulimin”, ndërsa shtoi: “Megjithatë, ka disa shenja të zakonshme për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm”

Gjashtë shenjat e hershme të dementias:

Vështirësi në përqendrim

Humbje kujtese

Përpjekja për të ndjekur një bisedë

Ndryshimet e humorit

Vështirësi në kryerjen e detyrave

Ndryshimet e humorit

Pavarësisht se dementia shihet zakonisht si një gjendje që prek të moshuarit, veçanërisht ata 65 vjeç e lart, ajo mund të zhvillohet edhe tek 30 vjeçarët.

/rtsh.al/