RTSH 24 Live

Teknologji

Eklipsi i rrallë hibrid, do të shihet këtë javë pas gati 10 vitesh

19/04/2023

Eklipsi i rrallë hibrid, do të shihet këtë javë pas gati 10 vitesh

Një eklips diellor hibrid i pari i këtij lloji në gati 10 vjet do te shfaqet të mërkurën. Gjatë kësaj ngjarjeje të rrallë qiellore, hëna do të kalojë midis Tokës dhe Diellit duke përfshirë pjesë të Australisë, Timorit Lindor dhe Indonezisë dhe do të përjetojnë një eklips unazor ose total.

Eklipsi hibrid do të fillojë mbrëmjen e të mërkurës dhe do të zgjasë deri në orët e mëngjesit, sipas EarthSky.

I njohur ndryshe si një eklips unazor total, një eklips hibrid është një funksion i lakimit të Tokës.

Për shkak të afërsisë së tyre me hënën, në disa zona hëna do të duket të jetë e njëjtë me madhësinë e diellit ndërsa njerëzit në vende të tjera do ta perceptojnë hënën si më të vogël se dielli.

Një eklips total, i krijuar nga hija qendrore dhe më e errët e hënës, e njohur si ombra e saj, shkakton një errësim të shkurtër të qiellit, pasi hëna bllokon pothuajse të gjithë diellin përveç atmosferës së saj të jashtme të zjarrtë nga pamja.

Të dy llojet e ngjarjeve shfaqen si eklipse të pjesshme në fillim dhe në fund, për shkak të orbitës së hënës, si dhe për ato që nuk janë në rrugën e eklipsit të plotë.

Një eklips hibrid ndodh kur hëna është në distancën e duhur ku hija ombrale dhe antumbrale mund të arrijnë Tokën.

Gjatë eklipsit të plotë, hija antumbrale do të krijojë një eklips unazorë për disa dhe hija ombrale do të krijojë një eklips total për të tjerët.

Meqenëse distanca duhet të jetë në këtë pikë, dielli dhe hëna kanë një distancë të vazhdueshme në ndryshim, këto kushte të përsosura ndodhin rrallë citon CNN.

/rtsh.al/