RTSH 24 Live

Kuriozitete

E rrallë/ Skulptura e krijuar nga ajri i Antartikës në vitin 1765

05/10/2021

E rrallë/ Skulptura e krijuar nga ajri i Antartikës në vitin 1765

Një skulpturë ajri, me bazë nga reshjet e dëborës në Antarktidë, dy shekuj e gjysmë të vjetra, është prezantuar nga artisti Wayne Binitie. E titulluar 1765-Antarktiku Air, vepra është vendosur në qendër të ekspozitës “Polar Zero” në Glasgoë gjatë samitit të OKB -së për klimën COP26 Ne ofrojmë një ndjesi prekjeje dhe çfarë do të thotë të jesh në kontakt me akullin dhe ajrin.”h
doktorant në Kolegjin e Artit, ka krijuar një lidhje specifike me skulpturën  Watt dron disa kilometra nga Qendra Shkencore moderne e qytetit.

E rrallë/  Skulptura e krijuar nga ajri i Antartikës në vitin

Në 1765, duke kaluar parkun ku është statuja, Watt mendoi se si motorët me avull, gjithnjë e më jetikë për industrinë, mund të ridizejnohen për t'u bërë më efikasë. Ndaj ky vit konsiderohet si fillimi i Revolucionit Industrial. Por Binitie thotë se është gjithashtu momenti kur njerëzit filluan të bëjnë dëme serioze në atmosfere.

Skulptura në formë qelqi cilindrike është e vendosur në një kornizë çeliku të zezë nga dyshemeja në tavan. Cilindri përmban një zonë të dukshme silikoni të lëngët dhe mbi të është ajri, i nxjerrë me kujdes nga akulli polar, që daton nga viti 1765.

E rrallë/  Skulptura e krijuar nga ajri i Antartikës në vitin

Në anën tjetër të dhomës është një cilindër i dytë i akullit Antarktik. Ai shkrihet gjatë gjithë kohës dhe zëvendësohet më pas. Përveç kësaj ka një fonogram shumë evokues në dhomë, duke përzier muzikën dhe tingujt e natyrës. Vizitorët mund të prekin dhe të dëgjojnë.