RTSH 24 Live

Teknologji

Dritaret së shpejti mund të prodhojnë lidhje interneti të mundësuar nga rrezet e diellit

08/12/2022

Dritaret së shpejti mund të prodhojnë lidhje interneti të mundësuar nga rrezet e diellit

Shkencëtarët në Zvicër tashmë po hapin rrugën për dritaret që prodhojnë energji elektrike që mund të ndihmojnë në furnizimin me energji të shtëpive dhe pajisjeve. Por tani studiuesit në Arabinë Saudite kanë zhvilluar një teknologji të aftë për të transmetuar një sinjal interneti pa tel të mundësuar nga Dielli përmes xhamit të specializuar.

"Shpresoj që në të ardhmen ndërtesat moderne të zyrave me dritare gjigante xhami do të punojnë me internetin bazuar në këtë teknologji," tha për Euronews Next profesor Osama Amin, studiuesi kryesor në projekt në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Mbreti Abdullah.

Ekipi i shkencëtarëve thotë se nëse arrijnë një shkallë të lartë të dhënash, do të jenë në gjendje të bëjnë "çdo gjë". Teknologjia që shfrytëzon dritaret për transferimin e të dhënave në Internet është ende në fillimet e saj me një shpejtësi të brezit të gjerë prej rreth 15-16 Kbps.

Por si lidhet kjo me internetin? Polarizimi lejon që rrezet e diellit të organizohen në "një lloj gjuhe një dhe zero, e cila është e paracaktuar nga të dhënat origjinale që vijnë përmes një kabllo LAN të lidhur me skajin e xhamit inteligjent", shtoi ai. "Një kabllo LAN shkon në ruter dhe më pas ne mund të kemi këtë sinjal WiFi. Në sistemin tonë, kablloja LAN do të lidhet në skajin e xhamit, xhami do të jetë një transmetues për kabllon tokësore dhe në vend që të përdorim energjinë elektrike për të përhapur sinjalin do të përdorë vetëm dritën e diellit”. Ndryshimi i dritës, i cili është i padukshëm për syrin e njeriut komunikon të dhënat e internetit me valë tek pajisjet në dhomë.

/rtsh.al/