RTSH 24 Live

Kuriozitete

Do të hamendeni nga galaktika e sapozbuluar, më e madhja e gjetur ndonjëherë

16/02/2022

Do të hamendeni nga galaktika e sapozbuluar, më e madhja e gjetur ndonjëherë

Astronomët sapo kanë hasur në një galaktikë absolutisht gjigante. E fshehur rreth 3 miliardë vite dritë larg, Alcyoneus është një radiogalaktikë gjigante që arrin 5 megaparseks në hapësirë. Kjo është 16.3 milionë vite dritë e gjatë dhe përbën strukturën më të madhe të njohur me origjinë galaktike. Zbulimi nxjerr në pah njohurinë tonë të mangët rreth këtyre kolosëve dhe rreth asaj se çfarë e shtyn rritjen e tyre të pabesueshme. Megjithatë, mund të ofrojë një rrugë për të kuptuar më mirë, jo vetëm radiogalaktikat gjigante, por edhe mediumin ndërgalaktikor që lëviz në zbrazëtirat e hapësirës.

Radiogalaktikat gjigante janë një tjetër mister në një Univers plot mistere. Ato përbëhen nga një galaktikë pritëse (që është grupi i yjeve që rrotullohen rreth një bërthame galaktike që përmban një vrimë të zezë supermasive), si dhe ‘avionë’ kolosalë dhe lobe që shpërthejnë nga qendra galaktike. Këta avionë dhe lobe, duke ndërvepruar me mjedisin ndërgalaktikor, veprojnë si një sinkrotron për të përshpejtuar elektronet që prodhojnë emetim radio.

Jemi shumë të sigurt se e dimë se çfarë i prodhon avionët: një vrimë e zezë supermasive aktive në qendrën galaktike. Ne i referohemi një vrime të zezë si ‘aktive’ kur ajo thith (ose ‘akreton’) material nga një disk gjigant materiali rreth saj. Jo i gjithë materiali në diskun e grumbullimit që rrotullohet në një vrimë të zezë aktive përfundon në mënyrë të pashmangshme përtej horizontit të ngjarjeve. Një pjesë e vogël e tij derdhet disi nga zona e brendshme e diskut të grumbullimit në polet, ku shpërthehet në hapësirë ​​në formën e avionëve të plazmës jonizuese, me shpejtësi – një përqindje të konsiderueshme të shpejtësisë së dritës. Këta avionë mund të udhëtojnë në distanca të mëdha përpara se të përhapen në lobe gjigante që emetojnë radio.

 y proces është mjaft normal. Edhe Rruga e Qumështit ka lobe radio. Ajo që nuk është plotësisht e qartë mbetet arsyeja pse, në disa galaktika, ato rriten në përmasa absolutisht gjigante, në shkallë megaparsek. Këto quhen radiogalaktika gjigante dhe shembujt më ekstremë mund të jenë çelësi për të kuptuar se çfarë e shtyn rritjen e tyre. “Nëse ekzistojnë karakteristika të galaktikës strehuese që janë një shkak i rëndësishëm për rritjen e radiogalaktikave gjigante, atëherë pritësit e radiogalaktikave gjigante më të mëdha ka të ngjarë t’i zotërojnë ato,” shpjegojnë studiuesit, të udhëhequr nga astronomi Martijn Oei i Observatorit Leiden në Holandë. në letrën e tyre paraprintuese, e cila është pranuar për botim në Astronomy & Astrophysics. “Në mënyrë të ngjashme, nëse ekzistojnë mjedise të veçanta në shkallë të gjerë që janë shumë të favorshme për rritjen e radiogalaktikave gjigante, atëherë radiogalaktikat gjidante më të mëdha ka të ngjarë të banojnë në to.”

Ekipi vazhdoi t’i kërkonte këto pika të jashtme në të dhënat e mbledhura nga RARGJA e frekuencës së ulët (LOFAR) në Evropë, një rrjet interferometrik i përbërë nga rreth 20,000 antena radioje, të shpërndara në 52 lokacione në të gjithë Evropën. Ata ripërpunuan të dhënat përmes një tubacioni të ri, duke hequr burimet kompakte të radios që mund të ndërhynin në zbulimin e lobeve të radios difuze dhe duke korrigjuar mundësitë për ndonjë shtrembërimin optik eventual. Imazhet që rezultojnë, thonë ata, përfaqësojnë kërkimin më të ndjeshëm të kryer ndonjëherë për lobet e radiogalaktikave. Më pas, ata përdorën mjetin më të mirë të njohjes së modelit në dispozicion për të gjetur objektivin: sytë e tyre. Kjo është mënyra se si ata gjetën Alcyoneus, duke u përhapur nga një galaktikë disa miliardë vite dritë larg. “Ne kemi zbuluar atë që është në projeksion struktura më e madhe e njohur e krijuar nga një galaktikë e vetme – një radiogalaktikë gjigante me një gjatësi të duhur të parashikuar [prej] 4,99 ± 0,04 megaparseks. Gjatësia e vërtetë e duhur është të paktën … 5,04 ± 0,05 megaparseks.”, shkroi ekipi hulumtues.

Pasi matën lobet, studiuesit përdorën Sloan Digital Sky Survey për të provuar të kuptonin galaktikën pritëse. Ata zbuluan se është një galaktikë eliptike mjaft normale, e ngulitur në një filament të rrjetës kozmike, me rreth 240 miliardë herë masën e Diellit, me një vrimë të zezë supermasive në qendër të saj rreth 400 milionë herë më shumë se masa e Diellit. “Përtej gjeometrisë, Alcyoneus dhe pritësi i tij janë në mënyrë të dyshimtë të zakonshëm: dendësia totale e ndriçimit me frekuencë të ulët, masa yjore dhe masa e vrimës së zezë supermasive janë të gjitha më të ulëta se, megjithëse të ngjashme me ato të galaktikave gjigante të radios mediale,” shkruajnë studiuesit. “Kështu, galaktikat shumë masive ose vrimat e zeza qendrore nuk janë të nevojshme për të rritur gjigantë të mëdhenj dhe, nëse gjendja e vëzhguar është përfaqësuese e burimit gjatë jetës së tij, nuk është as fuqia e lartë e radios.” Mund të jetë që Alcyoneus është ulur në një rajon të hapësirës me densitet më të ulët se mesatarja, gjë që mund të mundësojë zgjerimin e saj – ose që ndërveprimi me rrjetën kozmike luan një rol në rritjen e objektit. Sidoqoftë, çfarëdo që të jetë pas saj, studiuesit besojnë se Alcyoneus po rritet akoma edhe më shumë, shumë larg në errësirën kozmike. Hulumtimi është pranuar për botim në Astronomy & Astrophysics, dhe është i disponueshëm në arXiv. Marrë nga: ScienceAlert,