RTSH 24 Live

Lifestyle

Distanca e ndalimit të makinës: A ka ndonjë ndryshim midis automjeteve elektrike dhe atyre me benzinë apo naftë?

31/12/2021

Distanca e ndalimit të makinës: A ka ndonjë ndryshim midis automjeteve elektrike dhe atyre me benzinë apo naftë?

Automjetet e rënda elektrike duhet të shpërndajnë më shumë energji kinetike, por, nga ana tjetër, qendra e ulët e gravitetit të automjetit siguron veti të mira frenimiGjatësia e distancës së ndalimit të makinës mund të ndryshojë ndjeshëm në varësi të faktorëve të ndryshëm. Për shembull, në testet e klubit gjerman të makinave ADAC, fituesi i përgjithshëm, Porsche 911, ndaloi nga 100 km / orë në zero pas 30.9 metrash, Suzuki Jimny ndaloi vetëm pas një kohe të gjatë prej 45, 2 metrave. ADAC ka vlerësuar rezultatet e testit të frenimit të 396 automjeteve. Makinat me goma sportive u treguan më të mirat. Porsche 911 dhe BMW M5, të cilat ishin bindëse në provë, dalin nga fabrika me goma Pirelli P Zero si standard. Po ashtu rezultate të mira treguan edhe Seat Leon ST Cupra R dhe Audi A7, të cilat janë në rrugë me modele të ndryshme të gomave Michelin Sport Pilot. Roli i gomave shpjegohet me shembullin e modelit Hyundai Kona Electric, i cili përdorte goma Nexen (modeli N Fera SU1) dhe ndaloi në 40.3 m, por kohët e fundit filloi të përdorte Michelin Primacy 4 dhe tani ka nevojë vetëm për 36.1 metra. Nga ana tjetër, lloji i makinës nuk luan një rol të rëndësishëm. Automjetet elektrike frenojnë pothuajse ashtu si motorët me benzinë ​​ose naftë. Makinat me motorë SUS ​​kishin një distancë mesatare ndalimi prej 35.6 metrash, hibridet plug-in 36.2 metra dhe automjetet thjesht elektrike 36.0 metra. Automjetet e rënda elektrike duhet të shpërndajnë më shumë energji kinetike, por nga ana tjetër, qendra e ulët e gravitetit të automjetit siguron veti të mira frenimi.