RTSH 24 Live

Kuzhinë

Dhalla, faktet dhe përfitimet ushqyese sipas ekspertëve

04/01/2023

Dhalla, faktet dhe përfitimet ushqyese sipas ekspertëve

Produktet e qumështit janë një burim i shkëlqyer i kalciumit i cili ndihmon në formimin e kockave dhe dhëmbëve. Kalciumi është gjithashtu një mineral i rëndësishëm në trup pasi ndihmon në ruajtjen e sistemeve të sinjalizimit në gjak.

Bakteret e shtuara në dhallë veprojnë si probiotikë, këto ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të sistemit të tretjes duke ripopulluar stomakun me baktere të mira të nevojshme për tretje.

Nivelet e larta të riboflavinës bëjnë të mundur që trupi të prodhojë më shumë energji, gjithashtu ndihmon në rregullimin e aminoacideve të trupit.

Versionet me yndyrë të lartë janë gjithashtu të pasura me vitaminë K2. Këto lëndë ushqyese janë të rëndësishme për ruajtjen e forcës së kockave dhe parandalimin e sëmundjeve degjenerative të kockave si osteoporoza , e cila është e rëndësishme pasi shumë njerëz kanë një konsum të pamjaftueshëm të këtyre lëndëve ushqyese.

Dhalla mund të përmbajë sasi të mira natriumi, kështu që është e rëndësishme të kontrolloni etiketën nëse keni nevojë të kufizoni marrjen e natriumit. Konsumimi i tepërt i natriumit shoqërohet me një rrezik në rritje të presionit të lartë të gjakut , veçanërisht në mesin e individëve që janë të ndjeshëm ndaj kripës dhe presioni i lartë i gjakut është një faktor rreziku për sëmundjet e zemrës. Dhalla me pak yndyrë shpesh përmban edhe më shumë natrium sesa versionet me yndyrë të lartë.

Dhalla përmban laktozë, një sheqer natyral ndaj të cilit shumë njerëz janë intolerant. Edhe pse dhalla duket se tretet më lehtë nga disa njerëz me intolerancë ndaj laktozës , shumë njerëz janë ende të ndjeshëm ndaj përmbajtjes së laktozës.

/rtsh.al/