RTSH 24 Live

Lifestyle

Dëgjimi i cicërimës së zogjve mund të ndihmojë në zbutjen e ankthit

06/12/2022

Dëgjimi i cicërimës së zogjve mund të ndihmojë në zbutjen e ankthit

Një studim i publikuar në Nature's Scientific Reports sugjeron se zhurmat e trafikut mund të lidhen me rritjen e depresionit ndërsa këngët e shpendëve mund të lidhen me ankthin e reduktuar.

Mjediset tona kanë efekte të thella në shëndetin tonë mendor. Ndërsa shumë të rinj duan të jetojnë në qytete dhe të përjetojnë një mënyrë jetese urbane me ritme të shpejta ka disa disavantazhe domethënëse që vijnë me të. Një disavantazh i tillë mund të jetë dëgjimi i zhurmës së trafikut dhe njerëzve vazhdimisht. Hulumtimet kanë treguar se peizazhet zanore të krijuara nga njeriu si trafiku, mund të shkaktojnë depresion ndërsa tingujt e natyrës i ndihmojnë njerëzit të pushojnë.

Studimi i ri u përpoq të zgjeronte trupin e kërkimit duke testuar dallimet psikologjike të dëgjimit të tingujve të trafikut ose natyrës. Për më tepër, ky studim eksploroi ndryshimin midis peizazheve zanore me diversitet të lartë dhe diversitet të ulët në lidhje me tingujt e natyrës kundrejt tingujve të qytetit.

Për studimin e tyre, Emil Stobbe dhe kolegët e tij rekrutuan 295 pjesëmarrës në internet nga Prolific. Të gjithë pjesëmarrësit ishin të rritur gjermanishtfolës. Pjesëmarrësit u përjashtuan nëse kishin ndonjë sëmundje mendore gjatë jetës së tyre ose nëse kishin vështirësi në dëgjim. Pjesëmarrësit plotësuan së pari informacionin sociodemografik dhe vlerësimet bazë.

Pasi u caktuan rastësisht në një nga katër kushtet pjesëmarrësit u udhëzuan të vendosnin volumin e tyre në 80% dhe të dëgjonin audio 6 minutëshe. Pjesëmarrësit përfunduan masat mbi përgjegjësinë e psikozës disponimin dhe simptomat paranojake, njohjen dhe perceptimin e peizazhit zanor.

“Të gjithë kanë prirje të caktuara psikologjike. Njerëzit e shëndetshëm gjithashtu mund të përjetojnë mendime ankthioze ose perceptime të përkohshme paranojake. Pyetësorët na mundësojnë të identifikojmë prirjet e njerëzve pa pasur një diagnozë të depresionit, ankthit dhe të hetojmë efektin e tingujve të zogjve ose trafikut në këto tendenca, "shpjegoi Stobbe, një studiues paradoktoral në Institutin Max Planck për Njeriun.

Rezultatet treguan efekte të rëndësishme si të llojit ashtu edhe të diversitetit të zërit. Zhurma e trafikut urban u shoqërua me depresion më të lartë pas testit, ndërsa këngët e shpendëve lidheshin me ankthin dhe paranojën e reduktuar pas testit.

/rtsh.al/