RTSH 24 Live

Kuriozitete

Cili është pozicioni i duhur për të marrë ilaçet tuaja: ulur, shtrirë apo në këmbë?

20/11/2022

Cili është pozicioni i duhur për të marrë ilaçet tuaja: ulur, shtrirë apo në këmbë?

Kur marrim një pilulë, e gëlltisim me pak ujë dhe e harrojmë, me siguri që së shpejti do të ketë efektin e saj. Në vend të kësaj, ilaçi fillon një udhëtim të gjatë fillimisht në stomak , pastaj në zorrë pastaj përthithet në gjak për të arritur aty ku duhet. Megjithatë ky udhëtim mund të bëhet më i vështirë nga pozicioni i marrë gjatë marrjes së pilulës sipas hulumtimit të Universitetit Amerikan Johns Hopkins , qëndrimi "i gabuar" mund të zgjasë kohën e kaluar në stomak deri në një orë duke modifikuar ndjeshëm përthithjen.

Autorët hetuan se çfarë ndodh me pilulat kur futen në stomak sepse siç shpjegon koordinatori i studimit, eksperti i dinamikës së lëngjeve Johns Hopkins, "ilaçet nga goja janë më të lehta për t'u marrë sesa për t'u injektuar. Por ato përthithen në zorrë pasi kalojnë në stomak prandaj efekti i tyre nuk është i menjëhershëm dhe elementët që lidhen me gjendjet gastrike mund të ndikojnë në shpejtësinë e veprimit.

Nuk ndodh e njëjta gjë kur merrni vitamina ose suplemente, por bëhet vendimtare nëse duhet të eliminojmë dhimbjen me një analgjezik ose të mbajmë përqendrime të qëndrueshme të një përbërësi aktiv në qarkullim. Kështu që Mittal ndërtoi StomachSim , një model kompjuterik të stomakut të rindërtuar nga imazhet me rezolucion të lartë të organit të një vullnetari dhe simuloi biomekanikën dhe lëvizjet e një pilule që mbërrin në stomak duke mbajtur katër pozicione të ndryshme. Rezultatet tregojnë se gëlltitja e tij duke u mbështetur në të djathtë ose duke u shtrirë në anën e djathtë dyfishon shpejtësinë me të cilën kalon në zorrën e hollë në krahasim me gëlltitjen kur jeni ulur. Përkulja në të majtë ose shtrirja në atë anë ngadalëson përthithjen e ilacit me pesë herë në krahasim me qëndrimin ulur, gjë që për shkak të gravitetit dhe anatomisë favorizon kalimin përmes stomakut. Të dhënat konfirmojnë studimet e mëparshme për zbrazjen e stomakut nga ushqimi, sipas të cilave shtrirja në anën e djathtë e përshpejton atë, prandaj për të përthithur më shpejt një medikament të marrë nga goja është mirë ta hidhni merrni në këmbë, ulur ose të përkulur në të djathtë. Mittal pranon se “Një simulim kompjuterik është një model i thjeshtuar dhe sasia e lëngjeve, gazrave dhe ushqimeve në stomak gjithashtu mund të ketë ndikim në përthithje megjithatë është më mirë t'i kushtohet vëmendje qëndrimit gjatë marrjes së terapisë orale, veçanërisht në rastin e personave të moshuar ose të shtrirë në shtrat”.

Gabimet që nuk duhen bërë

Të moshuarit janë gjithashtu kategoria e pacientëve që më shpesh bëjnë gabime kur marrin pilula sepse shpesh i ndryshojnë ato për t'i marrë më mirë siç ka gjetur një sondazh i Shoqatës Italiane. “Katër nga dhjetë persona modifikojnë tabletat por edhe me prerësin e pilulave, mënyra më e sigurt për t'i ndarë dhe për t'i bërë më të lehta për t'u gëlltitur një në tre ndahet keq dhe doza e marrë është më e lartë ose më e ulët me të paktën 15 për njëqind” thotë Francesco Landi. “Ndonjëherë të moshuarit i përziejnë të gjitha medikamentet e përshkruara në një përzierje që mund të shkaktojë rreziqe të ndërveprimit midis përbërësve të ndryshëm aktivë dhe madje edhe fenomene të acarimit të rrugëve të frymëmarrjes për shkak të thithjes së pluhurit për më tepër ndodh që të moshuarit ose kujdestarët e tyre të grisin ose ndajnë ilaçet e tyre dhe të të tjerëve për shembull ato të burrit dhe gruas, duke përdorur gjithmonë të njëjtin mjet dështimi për të pastruar thikën ose shtypësin mund të çojë në reaksione alergjike ose ndërveprime të mëtejshme për shkak të mbetjeve të ilaçit".

Mos i thyeni kapsulat

Ndryshimi i tabletave ose kapsulave gastrorezistente përfshin shkatërrimin ose heqjen e veshjes, e krijuar për të mbajtur ilaçin të paprekur derisa të kalojë nëpër stomak dhe të arrijë zorrë .  Veshja është për të mbrojtur stomakun nga dëndime për të shmangur uljen e efektit ose inaktivizimin e parimit aktiv nga lëngjet gastrike” thotë studimi.

/rtsh.al/