RTSH 24 Live

Lifestyle

Cili është ndryshimi midis simptomave të hipertiroidizmit dhe hipotiroidizmit?

10/05/2023

Cili është ndryshimi midis simptomave të hipertiroidizmit dhe hipotiroidizmit?

Tiroidja është një gjëndër, qëllimi i së cilës është të prodhojë hormone tiroide, thelbësore për funksionimin e duhur të trupit, veçanërisht për sa i përket funksioneve metabolike.

Fatkeqësisht, tiroidja shpesh mund të mos funksionojë dhe mund të shkaktojë një sërë sëmundjesh pak a shumë të bezdisshme, fillimisht jo gjithmonë të lidhura me mosfunksionimin e saj.

Mund të vuani nga hipotiroidizmi ose hipertiroidizmi dhe secila prej këtyre patologjive mund të paraqesë simptoma krejt të ndryshme.

Çfarë është hipotiroidizmi dhe cilat mund të jenë shkaqet

Njerëzit me hipotiroidizëm kanë një gjëndër tiroide që prodhon hormone tiroide joaktive. Kjo do të thotë se proceset metabolike të trupit mund të ngadalësohen edhe nëse fillimisht nuk ndihen simptoma, duhet të merren masa për të shmangur pasoja më të rënda. Përveç formave të lindura, hipotiroidizmi mund të ndodhë për shkak të mungesës së jodit, heqjes së gjëndrës tiroide, terapisë me jod radioaktiv.

Simptomat e hipotiroidizmit

Simptomat tipike të hipotiroidizmit mund të jenë: lodhja e tepërt dhe përgjumësia, rrahjet e ngadalta të zemrës, shtimi në peshë, intoleranca ndaj të ftohtit, lëkura e thatë dhe e zbehtë, zëri i ngjirur, kolesteroli i lartë, flokët e hollë dhe të brishtë, fytyra dhe qepallat e fryra, depresioni, humbjen e kujtesës dhe vështirësinë në përqendrim.

Çfarë është hipertiroidizmi dhe cilat mund të jenë shkaqet

Hipertiroidizmi shoqërohet me një qarkullim të tepërt të hormoneve të tiroides në trup, me gjithçka që kjo përfshin për sa i përket metabolizmit dhe funksionit të zemrës. Shkaktarët e hipertiroidizmit mund të jenë nyjet e tiroides, tiroiditi, sëmundja Basedow-Graves dhe marrja e disa barnave si amiodaroni ose interferoni.

Simptomat e hipertiroidizmit

Simptomat më të zakonshme të lidhura me hipertiroidizmin janë rritja e oreksit, humbja e papritur e peshës, ankthi, dridhjet, takikardia, aritmia, cikli menstrual i parregullt, lodhja, shqetësimet e gjumit, djersitja e madhe, flokët e brishtë, hollimi i lëkurës, dobësimi dhimbje muskulore, ethe dhe dhimbje qafe.

/rtsh.al/