RTSH 24 Live

Kuriozitete

Cila është lidhja midis funksionit të veshkave dhe konsumimit të rregullt të kafesë?

04/12/2022

Cila është lidhja midis funksionit të veshkave dhe konsumimit të rregullt të kafesë?

Në një studim të fundit të botuar në Clinical Nutrition studiuesit hulumtuan lidhjen midis konsumit të rregullt të kafesë dhe funksionit të veshkave.

Ka prova që lidhin konsumin e shtuar të kafesë me funksionin më të mirë të veshkave megjithëse provat janë ende të paqarta. Një studim i Randomizimit Mendelian ka treguar se rritja e konsumit të kafesë lidhet me një rrezik më të ulët të sëmundjes kronike të veshkave, albuminurisë ose dështimit të tyre. Nuk është përcaktuar ende nëse pirja e kafesë lidhet me rritjen e shkallës së vlerësuar të filtrimit glomerular në kategori të tjera me rrezik të lartë për sëmundje kronike të veshkave.

Është thelbësore të vlerësohen këto lidhje sepse për shkak të niveleve të larta të inflamacionit këta njerëz mund të përfitojnë më shumë nga pirja e kafesë. Për më tepër ka një mungesë kërkimesh që lidhin konsumin e kafesë me masat e shpeshta të raportit të albuminës ndaj kreatininës në urinë.

Në një studimin aktual, studiuesit hetuan nëse përdorimi i rregullt i kafesë nga një person lidhej me ndryshimet në eGFR dhe ACR urinare me kalimin e kohës.

Hulumtuesit zbuluan se pirja e një filxhani kafe shtesë në ditë shoqërohej me një efekt mbrojtës kundër CKD G3-G5 (OR = 0.84) dhe albuminurisë (OR = 0.81). Për më tepër, një filxhan kafe shtesë u shoqërua me eGFR më të lartë. Ata vunë në dukje se përbërësi aktiv në kafe që mund të sigurojë këto efekte mbetet i papërcaktuar dhe sugjeruan se përbërësit kimikë mund të luajnë një rol pasi reduktojnë inflamacionin dhe stresin oksidativ të cilat kontribuojnë në shfaqjen dhe përparimin e SKK. Përveç kësaj, ata argumentuan se pasi kafeina është një antagonist jo selektiv i receptorëve të adenozinës A1, ajo mund të parandalojë reduktimin e eGFR.

Ekipi përdori informacionin nga Studimi i Roterdamit i bazuar në popullsi I cili po kryhet aktualisht në Ommoord në Roterdam, Holandë. Studiuesit besojnë se rezultatet duhet të konfirmohen nga studime të mëtejshme.

/rtsh.al/