RTSH 24 Live

Lifestyle

Çfarë ndodh me trupin tuaj kur flini me televizorin ndezur?

24/10/2023

Çfarë ndodh me trupin tuaj kur flini me televizorin ndezur?

Nuk është e pazakontë që njerëzit të bien në gjumë ndërsa shikojnë televizor, por çfarë ndodh kur jemi në dhomën e gjumit? Por gjumi me televizorin ndezur me të vërtetë mund të ketë ndikim në sasinë, cilësinë e gjumit dhe shëndetin tonë të përgjithshëm.

Nivelet tuaja të melatoninës mund të ulen - Televizorët lëshojnë dritë blu. Kjo lloj drite dihet se prish ritmin tuaj cirkadian. Mënyra se si drita blu e bën këtë është duke shtypur prodhimin e melatoninës, i cili është hormoni që sinjalizon trupin tuaj se është koha për të fjetur. Një rishikim i vitit 2022 zbuloi se ekspozimi ndaj dritës blu mund të ketë "efekte negative si ulja e cilësisë së gjumit dhe kohëzgjatja e gjumit".

Ai prish ciklin tuaj REM - Shikimi i televizorit natën vonë mund të "zgjatë fillimin e gjumit dhe të reduktojë gjumin me lëvizje të shpejtë të syve (REM). Gjumi REM ka një sërë funksionesh restauruese, duke përfshirë përpunimin e emocioneve dhe konsolidimin e kujtimeve. Kjo është faza e gjumit ku ne përjetojmë ëndrra.

Truri juaj stimulohet - Shikimi i TV do të stimulojë trurin tuaj. Rritja e aktivitetit të trurit do ta bëjë më të vështirë për ju që të relaksoheni. Studime të shumta kanë treguar se si përdorimi i pajisjeve elektronike para gjumit mund të ndikojë negativisht në sa kohë duhet për të fjetur, si dhe në kohëzgjatjen dhe cilësinë e gjumit. Një studim i vitit 2016 i botuar në revistën Dreaming zbuloi se përmbajtja që shikojmë ndikon gjithashtu në ëndrrat tona.

Presioni juaj i gjakut mund të rritet - Fjetja me televizorin ndezur mund t'ju vendosë në një rrezik më të lartë për hipertension. Drita dhe zëri ka më shumë gjasa të prishin gjumin dhe të ndryshojnë prodhimin e hormoneve, gjë që rrjedhimisht mund të çojë në hipertension. Si përmbledhje, gjumi më pak mund të rrisë presionin e gjakut.

Mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor - Një studim i vitit 2010 i bërë mbi minjtë zbuloi se ata që ekspozoheshin ndaj dritës së zbehtë gjatë gjumit filluan të shfaqnin ndryshime në hipokampus, gjë që përkthehej në simptoma të depresionit. Shikimi i TV në përgjithësi mund të ketë një ndikim në nivelet e stresit dhe të rrisë ndjenjat e ankthit, depresionit dhe të çojë në pagjumësi, përfundoi një studim i vitit 2021 i publikuar në Psychology Research and Behavior.

/rtsh.al/