RTSH 24 Live

Teknologji

Britania e Madhe heq ndalimin e nxjerrjes së naftës me metodën e injektimit

22/09/2022

Britania e Madhe heq ndalimin e nxjerrjes së naftës me metodën e injektimit

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tha se po i jep fund moratoriumit të Anglisë për nxjerrjen e naftës me metodën e injektimit, frakimit. Ambientalistët thonë se metoda e nxjerrjes paraqet rreziqe ekstreme – duke përfshirë potencialisht shkaktimin e tërmeteve. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar hoqi të enjten moratoriumin e Anglisë për frakimin, duke thënë se masa synon të mbështesë sigurinë energjetike ndërsa Rusia shkurton furnizimet me gaz mes tensioneve për pushtimin e saj në Ukrainë.

 “Për të forcuar sigurinë energjetike të Mbretërisë së Bashkuar, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka hequr sot moratoriumin për prodhimin e gazit argjilor në Angli”, tha në një deklaratë Departamenti për Biznes, Energji dhe Strategji Industriale (BEIS).

Mbretëria e Bashkuar kishte ndaluar frakimin, ose frakimin hidraulik, në vitin 2019 për shkak të frikës se procedura mund të shkaktonte tërmete.

Njoftimi i së enjtes vjen pas indikacioneve të dhëna nga kryeministrja e re Liz Truss dy javë më parë se qeveria e saj do të lejonte përsëri operacionet e frakimit për të trajtuar mungesat në rritje të energjisë të shkaktuara nga veprimet e Rusisë.

BEIS jo vetëm që njoftoi fundin e moratoriumit të frakingut, por gjithashtu konfirmoi se mbështeti dhënien e 100 licencave të reja për kërkimin e naftës dhe gazit muajin e ardhshëm.

Ai tha se aplikimet e ardhshme të frakimit do të konsiderohen "aty ku ka mbështetje lokale".