RTSH 24 Live

Rajoni

Bregu: Shpresojmë që “Butterfly Innovation Award” t’i japë edhe më shumë shkëlqim komunitetin rajonal të inovacionit dhe potencialit të tij të pazbuluar

28/06/2022

Bregu: Shpresojmë që “Butterfly Innovation Award” t’i japë edhe më shumë shkëlqim komunitetin rajonal të inovacionit dhe potencialit të tij të pazbuluar

Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal mbështet kërkimin dhe inovacionin në Ballkanin Perëndimor: Gjashtë idetë fituese të inovacionit nga rajoni u vlerësuan të hënën në një ceremoni organizuar në Tiranë.

“Këtë pranverë lançuam çmimin e parë rajonal “Butterfly Innovation Award” . "Ajo që sot vërtetohet dikur vetëm imagjinohej”- kjo thënie e Blake përshtatet në mënyrë të përkryer me 154 idetë e ardhura për gjashtë kategoritë e shpallura si konkurruese, të cilat i tejkaluan pritshmëritë tona. Gratë ishin ato që drejtonin pothuajse gjysmën e ekipeve apo që ishin dhe dominuese e anëtarëve të ekipeve. Ky konkurs dëshmoi se inovacioni mund të bashkojë shumë mendje të ndritura dhe të guximshme. RCC ka filluar të mbështesë kërkimin dhe inovacionin në rajon dhe shpresojmë se “Butterfly Innovation Award” do t'i ndihmojë fituesit t'i çojnë zgjidhjet e tyre në një nivel tjetër dhe t’i japë edhe më shumë shkëlqim komunitetin rajonal të inovacionit dhe potencialit të tij të pazbuluar. Urime fituesve!” tha Majlinda Bregu, Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), duke prezantuar mbrëmë në Tiranë fituesit.


 
Fituesit e “Butterfly Innovation Award”  janë:
1. Çmimi i Inovacionit në fushën e Industrisë: Orjon Rroji, Shqipëri - me Stimulimin e Rrymës Direkte Transkraniale dhe projektin e trajtimit të bimëve me idenë e teknikës së stimulimit të trurit për trajtimin e gjendjeve kronike;
2. Çmimi i Inovacionit Universitar: Universiteti TiPy-AIR i Banja Lukës, Bosnje dhe Hercegovinë - me idenë për të degraduar gazrat e rrezikshëm duke përdorur përbërjen kimike të inkorporuar në fasadat e ndërtesave;
3. Çmimi i Inovacionit të Gjelbër: GoBeyond, Kosovë* - me idenë e përdorimit të proteinave të insekteve për të ardhmen e ushqimit dhe ushqimit të kafshëve;
4. Çmimi për Inovacionin Rinor: GuesTool, Mali i Zi - me idenë e shërbimit dixhital të krijuar për të ndihmuar turistët të marrin shpejt të gjithë informacionin përkatës; por edhe industria e mikpritjes për të optimizuar operacionet e tyre duke ulur kostot.
5. Çmimi për Inovacionin e Grave: WISE Group, Maqedonia e Veriut - me idenë e një aditiv multifunksional të pompave të rrushit që u mundëson prodhuesve të ushqimit të krijojnë produkte me "etiketë të pastër" me një çmim ekonomik, duke krijuar kështu vende të reja pune dhe duke modernizuar të gjithë industrinë.
6. Çmimi për Inovacionin STEM: BIIOIRC doo Kragujevac, Serbi - me idenë e një softueri që mundëson një diagnozë të sofistikuar të pacientëve me sëmundje të zemrës duke e revolucionarizuar kështu këtë fushë.
 
Të gjashtë zgjidhjet inovatore kanë potencial për të krijuar vende të reja pune dhe për të modernizuar tërësisht industritë e tyre.
 
“Mënyra më e mirë për të parashikuar të ardhmen është ta krijosh atë. Një mekanizëm rajonal i mbështetjes së inovacionit do të sillte një ndryshim në zhvillimin e sistemit të inovacionit të rajonit. Kjo është ajo që ne i kemi paraqitur dy vjet më parë ekonomive të Ballkanit Perëndimor. Një iniciativë e tillë do të fokusohej në mbështetjen e ekipeve të inovacionit në fazat e hershme për të zhvilluar potencialin e tyre përmes aftësive soft dhe fondeve të vogla. Vetëm 1 në 10 (11%) biznese në Ballkanin Perëndimor thanë se morën ndihmë nga qeveritë e tyre për të eksperimentuar me inovacionin, ndërsa vetëm 6% morën ndihmë nga BE-ja ose donatorë të tjerë. Një lajm i mirë është se ne kemi miq shumë të mirë të Ballkanit Perëndimor në BE, si Komisionerja Mariya Gabriel, e cila gjithmonë ka qenë nxitëse për ta mbyllur hendekun midis BE- se dhe Ballkanit Perëndimor. Kohët e fundit, BE-ja ka rritur ndjeshëm ndihmën e saj për inovacionin për Ballkanin Perëndimor. Do të ishte ideale nëse qeveritë tona mund të gjenin fonde shtesë për të krijuar valë të vërteta rreth rajonit. Nëse bashkojmë forcat për të mbjellë farat e hedhura dhe për të ushqyer rritjen e tyre në të gjithë rajonin, potenciali ynë rajonal do të forcohej”, shtoi Bregu.
 
Mariya Gabriel, Komisionerja për Inovacionin, Kërkimin, Kulturën, Arsimin dhe Rininë, Komisioni Evropian iu bashkua Sekretares së Përgjithshme të RCC znj. Bregu në hapjen e aktivitetit.
“Niveli i lartë i pjesëmarrjes në “Butterfly Innovation Aëard”, mbi 150 aplikantë, është një shënues i jashtëzakonshëm i angazhimit dhe dinamizmit të rajonit kur bëhet fjalë për inovacionin. Inovacioni është dhe do të bëhet gjithnjë e më shumë shtysë kryesore drejt neutralitetit të klimës dhe sovranitetit teknologjik. E duke pasur parasysh këtë, jam duke zhvilluar një Agjendë të re Evropiane të Inovacionit. Qëllimi i saj është t’u hapë rrugë e mundësi të reja potencialit të inovatorëve evropianë duke hequr pengesat me të cilat ata përballen. Axhenda do të trajtojë financimin, rregulloret, lidhjen midis ekosistemeve rajonale, talentet dhe bashkëpunimin midis nismave evropiane, kombëtare dhe rajonale. U bëj thirrje të gjithë aktorëve të Ballkanit Perëndimor të angazhohen në këtë axhendë dhe të vazhdojmë bashkëpunimin tonë të shkelqyer. ” theksoi në fjalën e saj Mariya Gabriel.
 
Të gjithë fituesit do të kenë mundësi për të promovuar zgjidhjen e tyre përmes rrjetit të kontakteve dhe prezencës mediatike të RCC, të marrin mbështetje teknike për mentorim dhe një shans për të takuar investitorë potencialë, duke përfshirë këtu dhe mbështetjen prej 5,000 EUR. Ceremonia e ndarjes së çmimeve, e bashkëorganizuar nga RCC dhe Komisioni Evropian, u zhvillua në Tiranë në margjinat e Ministerialit të Platformës drejtuese të Ballkanit Perëndimor për kërkimin dhe inovacionin & edukimin e trajnimin, të drejtuar nga Komisioni Europian.
 
Sot, Sekretarja e Përgjithshme e RCC do të marrë pjesë në Takimin Ministror të Platformës së Ballkanit Perëndimor për Kërkimin dhe Inovacionin në kuadër të Tryezës së Rrumbullakët për Kërkimin dhe Inovacionin “Bashkëpunimi akademik-biznes për sinergjitë në trekëndëshin e dijes”, së bashku me Ronald De Bruin , Drejtor i Shoqatës COST, dhe Signe Ratso, Zëvendës-Drejtore e Përgjithshme, KE DG për Kërkim dhe Inovacion, si moderatore.