RTSH 24 Live

Bota

Akuza ndaj Bolsonaros, Gjykata e Lartë e Brazilit thërret presidentin për rrjedhjen e dokumenteve

28/01/2022

Akuza ndaj Bolsonaros, Gjykata e Lartë e Brazilit thërret presidentin për rrjedhjen e dokumenteve

Një gjykatës i Gjykatës së Lartë në Brazil thirri presidentin Jair Bolsonaro dhe urdhëroi policinë ta merrte në pyetje në lidhje me një hetim që përfshin rrjedhjen e dokumenteve.

Ministri i Drejtësisë, Alexandre de Moraes i kishte dhënë Bolsonaros një periudhë prej 60 ditësh për të dëshmuar, e cila tashmë ka skaduar.

Çështja ka të bëjë me një rrjedhje nga Bolsonaro të një hetimi të policisë sekrete për hakimin e pushtetit më të lartë elektoral të Brazilit, Gjykatës së Lartë Zgjedhore (TSE), disa muaj përpara zgjedhjeve presidenciale të cilat Bolsonaro i fitoi në vitin 2018. Bolsonaro ndau informacionin në llogaritë e tij të mediave sociale dhe vuri në dyshim sigurinë e sistemit elektronik të votimit të Brazilit. Pretendimi i tij në atë kohë u shpërfill nga autoritetet zgjedhore të Brazilit.

Fillimisht Bolsonaro kishte rënë dakord të fliste me hetuesit, me kusht që të mund të zgjidhte datën, vendin dhe kohën specifike, por ai nuk e bëri këtë. Sipas Moraes, dëshmia e Bolsonaro "nuk është vetëm një mjet për të siguruar që faktet përkatëse të dalin në dritë, por edhe të merren parasysh argumentet përkatëse". Ai shtoi se “në Republikë, personi i hetuar, cilido qoftë ai, normalisht i nënshtrohet fushëveprimit të kompetencave të detyrueshme të shtetit të nevojshme për të siguruar besueshmërinë e provave, duke qenë në gjendje, nëse është e nevojshme, t’i nënshtrohet bastisjes së personit ose pasurisë së tij, të japë të dhënat e tij, shenjat e gishtave kur ligji autorizon një gjë të tillë dhe të thirret për t'u marrë në pyetje”.