RTSH 24 Live

Filma

Akademia Franceze e Filmit përjashton Roman Polanskin

13/11/2020

Akademia Franceze e Filmit përjashton Roman Polanskin
Roman Polanski

Akademia franceze e filmit, Cesar, përjashtoi Roman Polanski, 87 vjeç, si reagim ndaj një mosmarrëveshjeje prej një muaji me regjisorin franko-polak.

Në të njëjtën kohë, anëtarëve të tjerë sipas detyrës zyrtare iu kërkua të largoheshin nga Akademia.

18 persona u përjashtuan nga akademia, përfshirë Costa-Gavras, drejtor i “Amen”, Regis Wargnier, i cili drejtoi “Indochine” dhe Thomas Langmann, producent i “The Artist”.

Polanski dhe drejtorët e tjerë kishin marrë statusin e nderit për shkak të çmimeve të tyre, por për shkak të akuzave për përdhunim kundër Polanski, thirrjet për dëbimin e tij janë rritur më shumë në muajt e fundit.

Akademia njoftoi në faqen e saj të internetit se ”menaxhimi i Akademisë është i drejtë dhe demokratik, me asamblenë e përgjithshme të përbërë nga 164 anëtarë të zgjedhur: 82 burra dhe 82 gra”.

Në këtë mënyrë, u shfuqizua statusi i personaliteteve që hynë në komitetin ekzekutiv vetëm për karrierën e tyre.

Akademia zgjidhet nga më shumë se 4 000 regjisorë.