RTSH 24 Live

Kuriozitete

ADN-ja më e vjetër në botë daton dy milionë vjet më parë duke thyer rekordin e mëparshëm me një milion vjet

07/12/2022

ADN-ja më e vjetër në botë daton dy milionë vjet më parë duke thyer rekordin e mëparshëm me një milion vjet

ADN-ja i ka lejuar ekspertët të hartojnë një ekosistem parahistorik të përbërë nga kafshë të ndryshme. U gjetën gjithashtu dëshmi të bimëve si thupër dhe plepi si dhe një sërë mikroorganizmash.

Profesor Eske Willerslev, një anëtar i Kolegjit St John's të Universitetit të Kembrixhit tha: "Një kapitull i ri që përfshin një milion vjet histori shtesë është hapur më në fund dhe për herë të parë ne mund të shikojmë drejtpërdrejt në ADN-në e një ekosistemi të kaluar që shumë kohë më parë.

41 mostrat e përdorshme të ADN-së u gjetën të fshehura në argjilë dhe kuarc në Formacionin Kobenhavn, një depozitë sedimenti pothuajse 100 metra e trashë e zhytur në grykën e një fjordi në Oqeanin Arktik.

Profesor Kurt Kjaer, i Qendrës Gjeogjenetike të Fondacionit Lundbeck të Universitetit të Kopenhagës, tha: "Mostrat e lashta të ADN-së u gjetën të varrosura thellë në sediment që ishte krijuar mbi 20,000 vjet.

Sedimenti u ruajt në akull ose në permafrost dhe më e rëndësishmja nuk u shqetësua nga njerëzit për dy milionë vjet. Puna me detektivë nga një ekip prej 40 studiuesish nga Danimarka, Britania e Madhe, Franca, Suedia, Norvegjia, SHBA dhe Gjermania zbuloi sekretet e fragmenteve të ADN-së.

Ekipi tha se zbulimi i tyre mund të ofrojë të dhëna se si të kundërshtohet më mirë 'ndikimi shkatërrues i ngrohjes globale'. Profesor Willerslev tha se "mund të jetë e mundur që balta mund të ketë ruajtur ADN-në e lashtë në mjedise të ngrohta dhe të lagështa në vendet e gjetura në Afrikë".

/rtsh.al/