RTSH 24 Live

Kuriozitete

A ka ekzistuar ndonjëherë jeta në Mars? Roveri i NASA-s gjen “thesarin” e lëndës organike

16/09/2022

A ka ekzistuar ndonjëherë jeta në Mars? Roveri i NASA-s gjen “thesarin” e lëndës organike

Duke hetuar vendin e një shtrati të lashtë lumi, roveri Perseverance ka mbledhur disa nga mostrat më të rëndësishme në misionin e tij për të përcaktuar nëse ka ekzistuar ndonjëherë jeta në Mars, sipas shkencëtarëve të NASA-s.

Disa nga mostrat e mbledhura së fundmi përfshijnë lëndë organike, duke treguar se krateri Jezero, i cili ka të ngjarë të mbante dikur një liqen, kishte mjedise potencialisht të banueshme 3.5 miliardë vjet më parë.

"Shkëmbinjtë që ne kemi hetuar kanë përqendrimin më të lartë të lëndës organike që kemi gjetur", tha Ken Farley, shkencëtar i projektit "Këmbëngulje" në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni në Pasadena.

Misioni i roverit, i cili filloi në planetin e kuq 18 muaj më parë, përfshin kërkimin e shenjave të jetës së lashtë mikrobike. “Këmbëngulja” është mbledhja e mostrave të shkëmbinjve që mund t'i kenë ruajtur këto biosignature të dukshme. Aktualisht, rover përmban 12 mostra shkëmbi.

Një seri misionesh të quajtura Mars Sample Return do ta kthejnë përfundimisht koleksionin në Tokë në vitet 2030. Krateri Jezero, i cili shtrihet 28 milje, është me interes veçanërisht të lartë për shkencëtarët e NASA-s. Tipari gjeologjik në formë ventilatori, dikur i pranishëm ku një lumë bashkohej me një liqen, ruan shtresa të historisë marsiane në shkëmbin sedimentar, i cili u formua kur grimcat shkriheshin së bashku në këtë mjedis dikur të mbushur me ujë.

Roveri hetoi shtratin e lumit dhe gjeti prova të shkëmbinjve magmatikë ose vullkanikë. Gjatë fushatës së saj të dytë për të studiuar shtratin gjatë pesë muajve të fundit, Perseverance ka gjetur shtresa të pasura shkëmbinjsh sedimentarë që i shtojnë më shumë historisë së klimës dhe mjedisit të lashtë të Marsit. Analiza e instrumentit zbuloi se mineralet organike janë të mundshme, ose molekula të qëndrueshme të karbonit dhe hidrogjenit, të cilat janë të lidhura me sulfate. Mineralet sulfate, që shpesh gjenden të vendosura brenda shtresave të shkëmbinjve sedimentarë, ruajnë informacionin për mjediset ujore në të cilat janë formuar.

Molekulat organike janë me interes në Mars, sepse ato përfaqësojnë blloqet ndërtuese të jetës, si karboni, hidrogjeni dhe oksigjeni, si dhe azoti, fosfori dhe squfuri. Jo të gjitha molekulat organike kërkojnë jetë për t'u formuar, sepse disa mund të krijohen përmes proceseve kimike.

"Nëse kjo është një ‘gjueti thesari’ për shenjat e mundshme të jetës në një planet tjetër, lënda organike është një e dhënë. Dhe ne po marrim të dhëna gjithnjë e më të forta ndërsa po ecim përmes fushatës sonë", tha Farley./ CNN.gr

/rtsh.al/