RTSH 24 Live

Lifestyle

A është e mundur të shmangni gërhitjen?

23/01/2023

A është e mundur të shmangni gërhitjen?

Ata që gërhijnë herë pas here, por aq më tepër ata që gërhijnë zakonisht, duhet të përpiqen të kuptojnë se cili është problemi në origjinën e gërhitjes, sepse kjo mund të jetë këmbana e alarmit që problemet shëndetësore të mos nënvlerësohen. Përtej hetimit, i cili duhet të kryhet me mbështetje mjekësore, për të shmangur gërhitjen, është e mundur të merren masa që ndikojnë në stilin tuaj të jetesës.

Ndërhyrja në zakonet e të ngrënit është shumë e rëndësishme për tju ndihmuar në gërhitje. Të kesh një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme, si dhe të konsumoni vaktet e mbrëmjes më të tretshme dhe më pak të bollshme, mund të ndihmojnë në zvogëlimin e problemit.  

Ata që janë mbipeshë, duhet të përpiqen të humbin kilogramët e tepërt. Dhe jo vetëm sepse kilogramët e tepërt mund të ndikojnë negativisht në shëndetin në përgjithësi, por edhe sepse mund të nxisin gërhitjen. Yndyra, jo vetëm që grumbullohet në bark, por edhe rreth faringut, në gjuhë dhe në qiellzë, duke e bërë kështu frymëmarrjen më të lodhshme.

Bërja e një aktiviteti fizik intensiv dhe të vazhdueshëm mund të ndihmojë në parandalimin ose kufizimin e problemit të gërhitjes. Përveç kësaj, duhet të shmangni, ose të kufizoni, konsumimin e pijeve alkoolike dhe pirjen e duhanit, veçanërisht para gjumit. Pozicioni në shpinë favorizon gërhitjen. Për këtë arsye është e këshillueshme që të preferoni pozicione si për shembull atë anash.

/rtsh.al/