RTSH 24 Live

Lifestyle

5 zakone të këqija që e bëjnë  shtëpinë tuaj të çrregullt pavarësisht përpjekjes për ta mbajtur të pastër

07/05/2021

5 zakone të këqija që e bëjnë  shtëpinë tuaj të çrregullt pavarësisht përpjekjes për ta mbajtur të pastër

Një rrëmujë në shtëpi nuk është vetëm çështje estetike por edhe një burim stresi që ka një efekt të madh në gjendjen psikologjike të banorëve. Në mënyrë që të merrni frymë gjithmonë lehtë në shtëpinë tuaj, jo vetëm që është e nevojshme ta pastroni atë në kohë, në një ditë të caktuar por edhe për t'i mbajtur gjërat në rregull gjatë gjithë ditëve të tjera. Sidoqoftë, ekzistojnë disa zakone të përhapura dhe të pavetëdijshme që mund të na ndalojnë ta bëjmë këtë.
Disa nga ato janë:
Sjellja në shtëpi e gjërave të panevojshme
Për ta bërë më të lehtë mbajtjen e rendit në shtëpinë tuaj, nuk duhet të ketë sende shtesë në shtëpi. Kjo do të thotë që më mirë t’i zgjidhni, para se t’i sillni në shtëpi. Kështu, përpiquni të mos i sillni gjërat që krijojnë zhurmë vizuale dhe nuk sjellin përfitime. Këto mund të jenë suvenire të pakuptimta, dhurata simbolike, broshura, çeqe dhe revista. Për më tepër, përpiquni të mos kopjoni artikuj.
Përdorimi i një fshesë me korrent vetëm për pastrimin e dyshemesë
Për disa arsye, pajisjet speciale për mbledhjen e pluhurit dhe pastrimin e divaneve nuk janë gjithmonë të njohura, megjithëse ato mund të lehtësojnë shumë procesin e pastrimit dhe madje ndihmojnë në përmirësimin e tij. Raftet me pluhur, dritaret e dritareve, radiatorët, kolltukët dhe dyshekët, qoshet e vështira për tu arritur - të gjitha këto mund të kujdesen lehtësisht me ndihmën e një fshesë me korrent. Në disa raste, do të jetë e mjaftueshme, në raste të tjera - do ta bëjë më të lehtë pastrimin e mëtejshëm të lagësht.
Mos heqja e rrobave të thara nga raftet e rrobave
Ju mund të bini dakord që nuk mund ta lejoni veten të mbani rrobat e lara në lavatriçe për disa ditë, sepse ato thjesht do të fillojnë të nuhasin keq. I njëjti rregull duhet të ndiqet në lidhje me rrobat e thata. E gjitha, sepse më shpesh zakoni për të mos i hequr ato me javë të tëra është i lidhur me mendimet se "asgjë nuk do t'u ndodhë atyre". Sidoqoftë, para së gjithash, rrobat tuaja mund të bëhen pluhur ose të marrin pushin e kafshës tuaj nëse keni një të tillë.
Moslarja e enëve gjatë gatimit
Në mënyrë që të mos lejoni që një grumbull enësh të pista t'ju tmerrojnë pas darkës dhe t'ju tundojë t'i lini për më vonë, duhet të krijoni një zakon për të ruajtur sendet e përdorura në një lavaman të mbushur me ujë me sapun dhe më pas të shpëlani enët gjatë procesit të gatimit, sa herë që ju merrni një minutë pushim.
Mbajtja e gjërave të nevojshme dhe të panevojshme së bashku
Një burim tjetër i rrëmujës së përjetshme në dollapët dhe raftet është mbajtja së bashku e gjërave që përdorni vazhdimisht dhe gjërave të panevojshme. Nëse duhet të bëni një pauzë për të menduar para se t'i jepni lamtumirë disa artikujve, mund t'i merrni vetes disa kuti të posaçme për ruajtje (për elektronikë, rroba, lodra, pajisje kuzhine, etj.).
Të gjitha sendet  që nuk jeni gati të hidhni akoma mund t’i vendosni atje. (A. Çejku)