RTSH 24 Live

Lifestyle

10 fakte interesante për verën

14/04/2021

10 fakte interesante për verën

Vera është një pije alkoolike që prodhohet nga fermentimi i rrushit ose lëngut të rrushit . Është një pije komplekse që mund të duhen vite për t'u përsosur. Ka histori dhe shkencë brenda çdo shishe vere.

1) Verërat e kuqe u atribuohen mirë përfitimeve shëndetësore pozitive. Ul shanset tuaja për të pasur një goditje në tru në krahasim me ata që nuk pinë alkool. Për burrat dhe gratë që e konsumojnë mesatarisht, zvogëlon shansin e tyre për të zhvilluar diabet tip 2 me 30%

2) Besoni apo jo, ka disa njerëz që kanë frikë nga vera. Quhet "oenophobia".

3) Si e mbani një gotë verë? Ekziston një mënyrë e drejtë dhe e gabuar. Gotat e verës duhet të mbahen nga kërcelli, në mënyrë që dora të mos rrisë temperaturën e verës. Rrjedha është për një arsye!

4) Për të marrë të njëjtën sasi antioksidantësh që gjeni në verë, do të duhet të pini 20 gota lëng molle ose shtatë gota lëng portokalli.


5)Pyesni veten pse provuesit "vërtitin" verën në gotën e tyre? Ata e bëjnë këtë për të lëshuar aromat e saj të fuqishme. Nëse e vini re, shumica nuk e mbushin gotën më shumë se një e treta e plotë, kështu që kur lejojnë aromat të mblidhen, nuk e derdhin!


6) Shishet që kanë kafshë në etiketë njihen si "Verë Critter".


7)Ndërsa prova e verës lidhet me nuhatjen e saj, femrat janë të prirura të jenë testuese më të mira sepse kanë një sens nuhatje më të zhvilluar se sa meshkujt.


8) Kur bashkoni verën me ushqimin, ushqimi më i pasur dhe i rëndë shkon mirë me verërat më të pasura dhe më të rënda. Zakonisht vera e kuqe shërbehet me mishin e kuq. Ushqimet më të lehta bashkohen me verërat e lehta. Vera e bardhë shërbehet me pulë dhe peshk. Nëse po kërkoni të shoqëroni një verë me ëmbëlsirë, shikoni për verën e ëmbël.


9) Bodrumi më i vjetër i njohur i verës është në Titanik. Kur zhytësit zbritën te rrënojat, çuditërisht shumica e shisheve ishin akoma me takt.

10) Gratë e hershme romake ishin të ndaluara të konsumonin verë, dhe bashkëshorti që e gjente gruan duke pirë verë ishte i lirë ta vriste atë. Divorce të shumta kanë ndodhur për këtë arsye në Romë gjatë vitit 194 para erës sonë.