RTSH 24 Live

Botë

Zbulohet meteori i rrallë në Antarktidë, peshon 7.7 kilogramë

24/01/2023

 Zbulohet meteori i rrallë në Antarktidë, peshon 7.7 kilogramë

Pesë meteorë të rinj duke përfshirë një nga më të mëdhenjtë është gjetur në kontinent. Meteori i rrallë është sa një pjepër, por peshon 7.7 kilogramë i dhe cili është dërguar për studim.

 Maria Valdes, një shkencëtare hulumtuese në Muzeun Field të Historisë Natyrore të Çikagos dhe Universitetin e Çikagos, e cila ishte pjesë e ekipit të ekspeditës, ka mbajtur disa nga materialet për analizën e saj.

Zona e fokusit të Valdes është kozmokimia. Kjo gjerësisht do të thotë se ne përdorim meteoritët për të studiuar origjinën dhe evolucionin e sistemit diellor përmes metodave kimike”, tha ajo për CNN. 

Ajo do të marrë mostrat e saj dhe do të përdorë acide të forta për t'i tretur ato përpara se të përdorë një proces të quajtur kimia e kalibruar për të izoluar elementë të ndryshëm që përbëjnë shkëmbin.

“Më pas mund të filloj të mendoj për origjinën e këtij shkëmbi, si evoluoi me kalimin e kohës, nga cili lloj trupi prind erdhi dhe ku në sistemin diellor u formua ai trup prind,” tha Valdes. 

/rtsh.al/