RTSH 24 Live

Kuriozitete

Si të kemi më shumë kohë dhe të çlirohemi nga obsesioni "duhet të bëjmë gjithçka"

17/11/2022

 Si të kemi më shumë kohë dhe të çlirohemi nga obsesioni  "duhet të bëjmë gjithçka"

Një ftesë praktike por e thellë për të përqafuar kufijtë tanë dhe për të hequr dorë nga iluzioni i kontrollit të gjithçkaje , duke njohur gëzimin dhe rëndësinë e fshehur në çdo zgjedhje të vogël që bëjmë. Por a jemi të sigurt se maksimizimi i produktivitetit tonë , ndërtimi i rutinës së përsosur të përditshme, përshtatja e të gjitha takimeve është mënyra për të jetuar një ekzistencë të plotë kuptimplote?

Shkrimtari dhe gazetari anglez Oliver Burkeman u përpoq në çdo mënyrë për të rritur efikasitetin e tij për të blerë kohë, por ai përfundoi duke u përplasur me një të vërtetë të pashmangshme. Nëse koha i ngjan një rripi transportieri të pandalshëm, të bëhesh më produktiv do të thotë të rrisësh shpejtësinë.

Problemi nuk qëndron në fundin e kohës, por në obsesionin tonë për të pasur gjithçka nën kontroll, në iluzionin se është e mundur të bëjmë gjithçka duke e shtyrë pafundësisht momentin në të cilat do të mund ta shijojmë jetën.

Duke u nisur nga kjo shkëndijë ndërgjegjësimi, autori zbërthen zakonet e këqija tonat por të ushqyera nga sistemi në të cilin jetojmë  dhe krijoi një rrugë ku konceptet e dështimit strategjik (duke përcaktuar fusha të tëra të jetës në të cilat nuk presim të arritja e përsosmërisë), rritja e qëllimeve edhe të vogla , kërkimi i origjinalitetit në jetën e përditshme dhe trajnimi për të "bërë asgjë" janë përgjigje të shkëlqyera dhe kundër-rrymës.

Zgjidhni atë që NUK duhet të bëni

Të bësh gjithçka është e pamundur. Gjëja më e mirë që mund të bëjmë është t'i ndajmë aktivitetet tona në dy lista: një 'të hapur' dhe një 'të mbyllur'. Në atë të mbyllur, futni maksimumi dhjetë aktivitete në të njëjtën kohë, ato që patjetër duhet t'i bëni. Në atë të hapur, nga ana tjetër, futni aktivitetet në pritje, jo urgjente, të cilat mund të kryhen gradualisht, me qetësi.

Përqendrohuni në një gjë në një kohë

Të jesh në ankth për të nisur gjithçka që duhet të përfundojë në të njëjtën kohë nuk do të çojë në asgjë të mirë sepse do të jetoni me ndjenjën ankthi-provokuese të një 'borxhi produktiviteti' . Më mirë të shtyni me vetëdije sa më shumë që të jetë e mundur, me përjashtim të vetëm një aktiviteti në të njëjtën kohë, në të cilin do të duhet të përqendroheni. Kënaqësia e përfundimit të një projekti do të shërbejë si përforcim dhe do të sigurojë energjinë e nevojshme për të trajtuar tjetrin.

Shmangni shpërqendrimet dixhitale

Bërja e pajisjeve dixhitale 'të mërzitshme', për shembull duke fshirë aplikacionet e mediave sociale dhe duke heshtur njoftimet jo thelbësore, është një mënyrë për të qenë më pak të hutuar gjatë kryerjes së detyrave tuaja të përditshme. Nëse pajisja duket më shumë si një lodër sesa një mjet, rreziku është të humbasësh në mijëra ofertat e saj, të shpërqendruar nga njoftimet e bisedave dhe për rrjedhojë të mos i plotësosh aktivitetet e dikujt. Interneti dhe mediat sociale na ekspozojnë ndaj një fluksi të pandërprerë lajmesh dhe aktivitetesh padrejtësie, secila prej të cilave pretendon…

Zgjidhni për çfarë të luftoni

Interneti dhe mediat sociale na ekspozojnë ndaj një fluksi të pandërprerë aktiviteti, lajmesh dhe padrejtësie, të cilat të gjitha kërkojnë vëmendjen tonë. Ajo që mund të bëhet, për të mos u mbingarkuar, është të zgjidhen betejat që do të pasojnë, për shembull për sa i përket bamirësisë, aktivizmit dhe vullnetarizmit. Në këtë mënyrë, koha e lirë përdoret në një drejtim të saktë dhe nuk do të keni ndjenjën se e keni humbur atë pa arritur asgjë.

Praktikoni përtacinë

Aftësia për të mos bërë asgjë është thelbësore për të shfrytëzuar sa më mirë kohën. Dhe është gjithashtu një art shumë i vështirë për t'u mësuar është mjaft e zakonshme që njeriu nuk mund të durojë shqetësimin e mosveprimit. Trajnimi i vetes për të mos bërë asgjë, si p.sh. të uleni dhe të vendosni një kohëmatës me qëllimin për të mos bërë ose menduar për asgjë, është hapi i parë për të ecur në këtë drejtim. Kjo na lejon të rifitojmë pavarësinë tonë dhe të jemi në gjendje të përqendrohemi te vetja pa i shpëtuar realitetit, duke na bërë të bëjmë zgjedhje më të mira në kohën që kemi në dispozicion.

/rtsh.al/